lauantai 14. toukokuuta 2011

Toukokuun sijoitukset

Toukokuun lisäostot tein, kuten edellisinäkin kuukausina, heti kuukauden alkuun. Kikkailusalkun osuus kasvoi entisestään (vastoin suunnitelmaani), kun lisäsin sinne Sampo-konsernia. Arvoin pari kuukautta sitten tämän ja Finskin välillä, ja arpa valitsi Finskin.. joka oli suht heikko veto. Tilanne on nyt korjattu.

Tämän lisäksi salkkuuni napsahti New Yorkin pörssistä iSharesin S&P 600 value ETF:ää. Kyseinen arvopaperi koostuu 600:sta suht pienestä jenkkiläisestä firmasta, joiden toimiala jakautuu seuraavasti:


Tämä iSharesin ETF on ensimmäinen "taalapohjainen" sijoitukseni. Kyseisen arvopaperin arvoon vaikuttaa siten dollarin arvo. Ostohetkellä taalan kurssi oli 1,48. Jos/kun dollarin kurssi vahvistuu euroon nähden, samalla myös sijoituksen arvo nousee. Ostohetkestä kyseisen sijoituksen arvo on noussut 4,7 %.

Edelleen näyttää siltä, että vuoden 2011 tavoite (salkun arvo 7 350e) saavutetaan. Tilanne on sijoitusten jälkeen tälläinen:Ajoituksesta

Marko Erolan (paras sijoitus) mukaan markkinoiden ajoittaminen on mahdotonta. Strategiani mukaan (joka pohjautuu ko. teokseen) en yritä ajoittaa, vaan hajautan ostoni tasaiseti ja ajankohdaksi on muodostunut joka kuukauden alku.

Kuitenkin kaikki kuvaajani puoltaisivat sitä, että voisi edes VÄHÄN sitä ajoitusta koittaa. Jokaisen ostoni (kuukauden alun) jälkeen markkinat ovat laskeneet. Kesäkuussa koitankin sitä taktiikkaa, että teen uuden oston/sijoituksen vasta siinä kuun puolessa välissä, jolloin (erittäin lyhyen ja mitään merkitsemätön) sijoitushistoriani mukaan on otollisin hetki ostaa, eli kuukauden puolivälissä. Meni kuinka meni, kyseisen 'ajoituskokeilun' tulos on kokonaisuuteen nähden minimaalinen. Katsoteen miten käy.

Alla pari kuvaaja, josta näkee mitä indekseille on tapahtunut ostohetkien jälkeen:
Indeksi toukokuussa ostojen jälkeen

Indeksi huhtikuussa ostojen jälkeen

Indeksi maaliskuussa ostojen jälkeen

M.O.T

******

Vakavasti ajatellen, JOS olisin onnistunut optimoimaan ostohetkeni kuoppien pohjaan, olisi hyötyni ollut siinä 2-3% luokka per kuukausi per osto. Euromääräinen etu lienee siten ollut näillä kerroilla kokonaisuutena siinä viiden kympin luokkaa näiden kuukausien aikana. Veikkaan kuitenkin, että mihin kohtaan tahansa kuukauden sisällä ostot ajoitan jatkossa, niin keskimääräinen osuma tulee tasoittumaan suht tasaisesti. Toisina kuukausina ajoitus on huono, ja toisina se on parempi. Noiden kuvaajien perusteella koitan kuitenkin testata sitä kuun puolen välin hujakkaa. Meni miten meni.

***************************

Ensi viikolla taas The projekti etenee. Silloin alkaa purjehdusharjoitukset veneellä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti