perjantai 11. tammikuuta 2013

Ajatuksia oman veneen hankinnasta


Aloitan itseäni lainaten:

"Pieni vilkaisu tavoitekuvaajiin kertoo, että toukokuussa 2013 taskussa pitäisi olla sellaiset reilut 14 000 e. Siitä voisi muutaman tontun lohkaista ja sijoittaa johonkin pieneen purteen. Katsotaan mitä tapahtuu.."

-Minä, 28.5.2011

(Postauksessa: Saisiko viidellä tonnilla vielä mitään?)

Asiaa omasta veneestä on tullut _paljon_ pohdittua. Se on yllättävän monimutkainen asia, kun pitää ottaa huomioon niin monta asiaa. Pitää miettiä vakuutuksia, huoltoja, talvisäilytystä, venepaikkoja yms yms.. Puhumattakaan tietysti alkuinvestoinn(e)ista.

Puntarissa painaa oma vene, oma rauha, omat aikataulut, oma vastuu, omat laskut yms. Ja toisessa vaakakupissa taas kavereiden veneet, vuokraaminen, järjestetyt matkat, muiden aikataulujärjestelyt, pienempi kuorma kassalle jne.

***********************

Asiat ovat edenneet nyt niin, että jonkin asteinen päätös jatko-ohjelmasta on tehty: Venepaikkahakemus on vetämässä pariinkin eri paikkaan; Sekä Merihaan veneseuralle että Helsinginin kaupungille. Mahdollisesti myös Vuosaaren Purjehtijoille laitan vielä hakemuksen. Ehkä. Ts. oma vene on nyt kiikarissa. Ja juurikin lainauksessa ajateltuun aikaan.

Erot Kaupungin vs. veneseuran paikan välillä ovat ovat hinta, yhteisöllisyys ja saaret. Seuran venepaikka (+liittyminen) on kalliimpaa kuin kaupungin paikassa, mutta vastaavasti saa (joutuu) olemaan enemmän tekemisissä yhteisössä, sekä (monesti) saa oikeiden käyttää hienoja saarikohteita, jotka seura on vuokrannut yms. (ts. ei niin ruuhkaisia kuin kaupungin saaret ja paikat)

No, millainen vene sitten?

Tämäkin on aiheuttanut mitä suurinta pohdintaa. Mikä olisi hyvä koko, kannattaisiko hakea Ruotista, minkä hintainen se saisi olla? Veneen koko on suunnitelmissa vaihdellut 22 jalkaisesta aina 32 jalkaiseen asti, kunnes nyt viimein valinta on osunut kompromissiin: 26 jalkaa. Tämän kokoluokan veneellä ajelee jo pidempiäkin retkiä, sinne mahtuu kivasti porukkaa ja se kestää hyvin keliä. Tallinan ja Tukholman matkat ovat siis helposti toteutettavissa (tietysti yksilöstä riippuen).

Tälläinen vene toimisi myös hienosti kesämökkinä tuolla saaristossa, omassa rauhassa. Ja jos maisemat kyllästyttävät, voi vaihtaa paikkaa. Venemessuilta bongasin komean ja näppärän 'retkisaunan'. Sellainen saareen pystyyn ja uimaan, niin yksi mökin pakkollisista etuuksista kulkee myös mukana kivasti.

Tuleva veneeni voisi näyttää hyvinkin esimerkiksi tältä:
 

Rahoituksesta

Tuon kokoluokan veneen saanee n. 10 000 eurolla. Oma venebudjettini on keväälle n. 5000 (+/- sijoitusten tuotto. Tällä hetkellä +10,9%. Sijoitettu 3750, arvo 4159e). Tässä kohtaa on tietysti pieni ristiriita.. Paras ratkaisu olisi tietysti se, että saisin erään hyvän ystäväni osuuteen kanssani. Olemme jo jonkin verran asiasta keskustelleet, ja periaatteessa toverini (ei tosin venakko) on näyttänyt vihreää valoa. Omistussuhde jäänee kuitenkin enemmän minulle, joten osuutenikin tulee olemaan korkeampi.

Etuja tälläisessä järjestelyssä on, että veneelle saadaan parempi käyttöaste, ylläpitokustannukset saadaan pienemmäksi sekä huoltotöissä kaikkea ei tarvitsisi yksin duunailla. Ja mahdolliset lisähankinnat ja -investoinnit saisi ainakin osittain hieman halvemmalla. Ja niin, purjehdusseuraa olisi varmasti usein tarjolla ja se olisi mitä parasta laatua. Terveiset Villelle! (+hymiö)

Toivotaan, että asiat etenee hyvällä ja mukavalla tavalla. Aika näyttää mitä tuleman pitää. Pistän raporttia tulemaan myöhemmin projektista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti