Pistetääs taas vähän viivalle blogistien tuloksia. Edelliseen qvartaaliin verrokeista ykkönen ei muuttunut. Laiska Sijoittajan poiminnat olivat valttia toista qvartaalia putkeen. Nappasin kuitenkin nyt mukaan pitkän linjan blogistin, Laimean Sillin salkun. Tosin 'virallista' julkaisia ei Q3:sta tullut, vaan laskin sen heinä-, elo-, ja syyskuun tuloksista.
Q3 / 2013
- Rakas Sijoituspäiväkirja +21,6 %
- Erikoistilanteet (Arvosijoittajan tie) +11,2 %
- Laiska Sijoittaja +9,3 %
- Salkku Von Hemppa +8,05 %
- Lääkärin Resepti +6,48 %
- Kohti Taloudellista Riippumattomuutta +3,71 %
- Hyvät yhtiöt (Arvosijoittajan tie) +0,17 %
Vuoden alusta
- Rakas Sijoituspäiväkirja +30 %*
- Kohti Taloudellista Riippumatomuutta +18,21 %
- Salkku Von Hemppa +15,36 %
- Lääkärin Resepti +0,86 %
- *The Kikkis +48,17 % (Rajattomalla riskinsiedolla ja pienellä pääomalla)
Edit: Toim. Huom.
Kuten varmasti valistuneimmat lukijat huomaavat/tietävät, kyseessä on täysin epätieteellinen ja mihkään faktoihin perustumaton, pelkästään kirjoittajan kilpailuviettiä ohuesti tyydyttävä, viihteellinen vertailu. Von Hempan tietotoimiston mukaan TWR-laskennalla (ja siten suht hyvin vertailukelpoisia) laskettuja tuottoja ovat KTR:n, Von Hemppa, Arvosijoittajan sekä Lääkärin Reseptin tuotot.
LS:n kaavatkin ovat suht vertailukelpoisia, ja mitä lähempänä tuotot ovat nollaa ja mitä pienempiä lisäykset ovat suhteessa pääomaan, sitä lähempänä ollaan vastaavuutta/vertailukelpoisuutta. Joka tapauksessa, lähes toleransseissa pysytyään. (varsinkin, jos ottaisi mukaan vain yhden desimaalin)
*Sen tarkemmin tutustumatta Laimean Sillin laskentatapaan, kovan eron voisi tosiaan selittää lisäysten sisällyttäminen tulokseen. Tämä tietysti syö vertailun mielekkyyttä tuntuvasti, ja antaa liikaa 'edgeä'. +hymiö.
Omia huomioita:
1) Hämmentävän kova ero ykkösen ja kakkosen välillä.. (Q3:lla)
Edit. Ks. *ylempänä
2) KTR:n tulos meikäläisen omiin odotuksiin nähden. (Jumalan kuuluu olla jumala, ei kuolevainen tavis. Puhuttaessa taas suht pienestä ajanjaksosta, Q:sta)
3) Listassa ei ole mukana 'Vähemmän on Enemmän' tulosta, koska en ole aivan varma laskentatavasta. Tulos +20,7 % kuulostaa suhteettoman kovalta tuotolta, kun käteisen osuus allokaatiossa on ~60%. Jos tuo 20,7 % on tosiaan sijoitusten tuotto, niin korjaa TT se kommenttiin, niin päivitän listaa.
4) The Kikkis 30,19 % (!).
Ihan ylivoimainen tulos, ja tässä mukana myös kaikki kulut ja isot verot myyntivoitoista. Tuloksen muodostavat pääasiassa RBS:n liikkeellelaskemilla johdannaiset: Metson mini-futuuri ja Koneen mini-futuuri. Näistä kaupoista syntyi suht. kivat voitot. Nordnetin kuvaajissa johdannaisten reaaliaikainen tuotto ei päivity, vaan nousu näkyy vasta realisoituneiden voittojen jälkeen. (ks. kuvaaja)
5) Laimean Sillin lisäys vertailuun.
Salkku Von Hemppa - Q3 / 2013 |
The Kikkis vs. OMXH. Q3 / 2013 |
Edit:
Arvosijoittajan salkut lisätty vertailuun sekä toim. huom. lisätty.
***************
Salkku Von Hempan kuukausikatsaus - Syyskuu 2013.
Blogistien Q2:n tulokset
Kannattaa huomata, että kaikkien blogistien osalta tuotot eivät ole vertailukelpoisia, koska tuoton laskentatapa on eri. Käsittääkseni ainakaan Silli ja Laiska sijoittaja eivät käytä TWR:ää.
VastaaPoistaVähän pidempää sijoitushorisonttia painottaakseni mainittakoon, että nykyisen strategiani TWR tuotto kolmen vuoden ajalta on 100%. Tuosta on siis vuoden 2010 indeksisijoitukset siivottu pois.
Lisääppä muuten Arvosijoittaja listalle.
Tuottoisaa loppuvuotta!
Heh, ketään ei kiinnostanut Laiskan Sijoittajan tuottojen laskentatapa silloin, kun tuotot olivat pahnan pohjimmaisina pari Q:ta sitten :)
PoistaNoh, leikki sikseen. Tuottoprosentin laskutapani on simppeli:
salkun arvo periodin lopussa / (salkun arvo periodin alussa + periodin aikana tehdyt lisäsijoitukset) - 1
Kvartaalitasolla ei lopputulos liene valtaisan paljon erilainen TWR-laskennasta, semminkin kun lisäsijoitukseni eivät ole kovin suuria verrattuna koko salkun arvoon. Voisinhan sitä TWR:ää silti joskus kokeilla...
Anyway, ihan hauska tällainen viihteellinen vertailu, vaikkakin kyseessä on eri sijoitustrategiat, sijoitusvälineet, sekä laskentakaavat :)
Ps. Täysin varma en asiasta ole, mutta muistaakseni Laimea Silli ilmoittaa salkun arvon nousun sellaisenaan (ml. sijoitukset), joten kyse ei ole tuotosta vaan arvonnousuprosentista. Tällöin kyseessä on eri asia, joten vertailu ei kannata :) Voin olla toki väärässä, mutta näin olen ymmärtänyt.
PoistaKyse on tosiaan osakkeiden tuotosta. Käteismäärän suuret muutokset eivät oikein helpota koko rahapotin tuloksen laskua. En jaksa ruveta laskemaan kolmen ekan kvartaalin tulosta, joten odotellaan loppuvuosi ja laskeskelen sitten suuremman tuoton. On huomattava oman muutoksen johtuvan olemattomasta hajautuksesta.
VastaaPoista-TT
@kohti taloudellista riippumattomuutta: Arvosijoittaja lisätty vertailuun.
VastaaPoista@Laiska sijoittaja : Jos tosiaan on niin kuin sanoit, niin Laimean Sillin tulos on tosiaan vähän liian kaukana vertailukelpoisuudesta. jätän sen kuitenkin vielä listaan, huomion kera. Ensi vuodeksi voisi ottaa jonkun pienen skaban, kunhan vain sopivat säännöt määritelllään.
Allekirjoittanut ilmoittautuu myös leikkimieliseen kisaan mukana. TWR käytössä, joten tarkastelu on helppoa graafin kautta.
VastaaPoistaSamalla tavalla yksinkertaistaen lasken tuoton "Tuottoprosentin laskutapani on simppeli:
VastaaPoistasalkun arvo periodin lopussa / (salkun arvo periodin alussa + periodin aikana tehdyt lisäsijoitukset) - 1 "
http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2013/10/tilinpaatos-q3-2013-ohutta-ylapilvea.html
Tässä käydyn keskustelun perusteella TWR:n käyttöönotto houkuttelee, niin tulisi vaihtteksi laskettua täysin vertailukelpoinen tuottolukema. Vaikka en nyt mitenkään kilpailuhenkinen olekaan - eniten kiinnostaa oman salkun absoluuttisen arvon kasvattaminen pitkän ajan yli...
VastaaPoistaJälkikäteen TWR:ää ei kyllä jaksa ruveta trackaamaan, mutta ehkäpä alkaneelta kvartaalilta voisi siis kokeilla.
TWR laskenta on tosiaan helppo hoitaa, tein jokin aika sitten pientä testiä kuinka saisin automaattisesti agregoitua tilastot niiltä, jotka tekevät TWR seurantaa. Tulokset olivat lupaavia, joten teoriassa ei olisi estettä tehdä automaattista vertailua blogistien välillä jos tähän olisi innostusta. :)
VastaaPoista