perjantai 11. heinäkuuta 2014

Retkiseiluu 4.7: Gåsgrund

Perjantai 4.7 - Kelit alkavat parantua sellaisiksi kuin pitääkin - Ja kuinkas ollakaan, juuri sopivasti loman alkuun! Seuraavat neljä viikkoa sitten irti oravanpyörästä ja tiedossa pitäisi olla chilliä menoa maalla, merellä ja.. merellä.

Loman alkaisiksi oli kalenteriin merkkautunut 'läksiäisseiluu' parin ex-työkaverin kanssa. Miehistöön otin vielä lisäksi Tomin, jolla oli jo kokemusta purjehduksesta, ja josta olikin mainio apu yllättävissä erikoistilanteissa yms. Tarkoitus oli purjehtia hyvissä tuulissa Gåsgrundiin, saunoa siellä, grillailla, katsoa vähän fudista, naatiskella ja sitten seuraava päivänä takaisin. Tavoite toteutui kaikilta osin, ja reissu oli mitä onnistunein - säistä alkaen.

(Gåsgrundin sijainti mapsissa)

Sopivan välin löytäminen ei ollut helppoa, koska paikka oli käytännössä täynnä. 

Maisema oli grillatessa kohdillaan
Aamulla huomasimme, että sumuahan siellä oli tiedossa..

Wilma lähtövalmiina takaisin Ruoholahteen


Ennen reissua ostimme veneeseen Verkkokauppa.comista erittäin hyväksi ostokseksi osittautuneen kaasugrillin! Kompaktin kokoinen värkki sopii mainiosti veneeseen, ja se kaiken lisäksi jopa toimii hyvin grillinä!

(linkki tuotteeseen - Weberin kannettava kaasugrilli). Hinta/laatusuhteen voidaan siis sanoa olevan kohdallaan.

Tomi tarkkailee kanojen valmistumista


Jänniä erikoistilanteita oli sitten tarjolla paluumatkalla. Näkyvyys oli pahimmillaan sellaista, ehkä ~50m. Valitsimme reitiksi suht. suoran ulkoreitin. köröttelimme kohti Ruoholahtea koneella, työjärjestyksen ollen seuraava; Yksi seurasi tarkasti plotteria, läheltä skaalattuna, seuraten väylää sekä sumutorvea soittelevia isompia alkusia. Kaksi hoiti tähystystä ja allekirjoittanut seurasi kokonaisuutta, seurasi isoa karttaa ja antoi autopilotille käskyjä.

On se nykytekniikka vain hieno juttu! Plotterin arvo on kyllä korkea juuri tälläisissä tilanteissa.
Myös ensimmäistä kertaa meidän AIS-järjestelmästä oli hyötyä (Wilman VHF-radio on AIS-signaaleja vastaanottavaa mallia, joka sitten välittää tiedot plotterille. Ns. köyhän miehen tutka). Aika spookia oli nimittäin kuulla läheltä isojen laivojen sumutorvia, kun suuntaa oli vaikea paikallistaa. Mutta, plotterista nämä alukset oli helppo bongata, ja huomata että etäisyyttä oli riittävästi ja heidän suunnat olivat meille suotuisat.

Tomi vastasi plotterin vahtimisesta ja AIS-alusten seurannasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti