maanantai 27. lokakuuta 2014

Elämäni ensimmäinen regatta!

Jos termi on uusi, niin tässä hieman sivistystä:

"Regatta on veneiden nopeuskilpailu, yleensä purje- tai soutuveneiden välinen. Se voi koostua yhdestä tai useammasta lähdöstä, jotka purjehditaan rajatun ajan sisällä. Regataksi voidaan kutsua myös kilpailusarjan päätösjuhlallisuuksia."

-Purjehduskilpailut Suomessa, SPV

Sain eräänä (kesä-) sunnuntaina puhelun, jossa ystäväni tiedusteli parin viikon päässä olevan viikonloppuni ohjelmaa. Vastasin, että yks pieni matsi sielä olisi (HJK-Barca), joka pitäisi käydä väijymässä.

Silloin olisi myös "Samppanja Regatta". Kaveri valotti, että heiltä puuttuisi miehistöstä gasti, joka olisi sähäkkä liikkeissään ja nopea oppimaan uutta. Ja koska Helsinki-Tallinna Race meni meidän venekunnalta ohi (emme saaneet katsastettua ajoissa), niin päätös oli helppo - Count me in!

Suunnitelma ja ohjelma oli osapuilleen seuraava: Vene (s/y Morgana) oli kotisatamassaan Hamarissa (Porvoo), josta se olisi tarkoitus perjantaina työpäivän päätteeksi siirtää kisamestoille Helsinkiin. Siirtopurjehduksen aikana oli tarkoitus treenata kisamiehistöllä muutamia manööverejä, kuten spinnupuomin käyttöä kisatilanteessa (vähän erikoinen viritelmä, jossa se oli koko ajan kiinni mastossa, ja siinä oli sellainen luistava kisko) yms. Siirto meni hyvin, ja roolit alkoivat olla selvillä.. Olimme perillä pe iltana myöhään yöllä..

Lauantai-aamu valkeni kauniissa ja lämpöisessä säässä - tosin täysin tyynenä.

Laitiriparlamentti pohtii syntyjä syviä.. (kuvassa Kippari-Antti ja Juho)
Kilpailun starttia jouduttiin siirtämään, mutta jo reilun tunnin odottelun jälkeen tuuli nousi, ensimmäiset veneet lähtivät laiturista radalle.

Kuvia Liuskasaaresta, järjestävän seuran (HSS) satamasta

Kuvia Liuskasaaresta, järjestävän seuran (HSS) satamasta
Kuva meikäläisen T-paidasta (jollaisen osallistujat saivat)


 Chamapagne Jaguart Baltic Classic Master Cup, eli kotoisammin Samppanja-Regatta, on nimensä mukaan klassisten veneiden kilpailu. Kisaveneet koostuivat siis vanhoista puisista köliveneistä. Kisassa jaettiin SM-tittelit mm. Hai-veneissä, kutosissa ja kaseissa.

Hai-veneitä kisaamassa juuri ennen meidän lähtöä. (Kuva: minä)


Me osallistuimme 'diverse kryssare' -sarjaan, eli sarjaan jossa kaikki veneet olivat erilaisia, ja jokaisella veneellä oli oma "tasoitusluku", lys-luku. Tämä on vähän kuin golffissa tasoitus, jolla mahdollistetaan se, että erikokoiset veneet voivat purjehtia kilpaa "tasaväkisesti". Mitä korkeampi lys, sitä nopeampi vene.

s/y Morgana (kuva Rautapää, editointi minä)

Mainittakoon vielä, että sarjassamme kisasi mm. Pekka Herlinin ex-vene ja Lasse Mårtensonin ex-vene.

Itse kilpailuista voisi tarinoida paljonkin, se oli ninittäin todella hektistä ja intensiivistä ja TODELLA jännittävää! Kisat purjehdittiin siis ratakisana, ts. kiersimme kahta poijua ympäri, 3 kierrosta. Kisassa opin älyttömästi kisoihin liittyviä juttuja niin taktiikasta kuin käytännön säännöistä. mm. Se lähtö oli mielentkiintoinen tapahtuma kaikkine kellotuksineen ja erilaisine lippuineen yms..

Viimeisen lähdön startti, jossa saimme erinomaisen lähdön. Me vasemmalla, keskellä partiolaisten vene ja oikealla joku Venäläinen vene. (Kuva: Rautapää, editointi: Minä)

Lauantaina ajoimme 2 lähtöä (3 kierrosta / lähtö) ja sunnuntaina myös kaksi lähtöä. Paransimme lähtö lähdöltä toimintaamme ja aikaamme, ja viimeisen lähdön viimeisellä käännöksellä (yläpoijulla) voinen sanoa, että toimintamme hipoi jo täydellisyyttä (tähän hymiö).

Emme olleet tarkasti kärryllä (lähinnä tasoitusjärjestelmän takia), että mikä meidän sijoituksemme tulisi olemaan. Kyllä me laskelmia teimme ja pohdimme, että sijoituksemme saattaisi olla jopa 2-4, painon ollessa tuolla parempien sijoitusten kohdalla.


Shamppanja-Regatan palkintopöytä. Ei-niin-yllättäen Samppanjaa oli aika paljon.

Viralliset tulokset tulivat seinälle, ja ne olivat mitä ilahduttavimmat! Olimme toisia. Tosin kun itse pakintoseremonia koitti, ja kävin pokkaamassa palkinnon meidän miehistön puolesta, olimme vasta kolmansia.. Yksi vene oli käynyt päivittämässä Lys-lukuaan, ja sillä sitten voitti koko kisan.. Käsittämätöntä, että niin voi tehdä sen jälkeen, kun viralliset tulokset oli jo julkistettu.. Noh, palkintopallisija, pullo Samppanjaa ja mahtava kokemus, en todellakaan valita!Palkinto kädessä on helppo hymyillä


Kuten todettu, opin kilpailemisesta paljon uutta. Myös sen, että sehän on aivan himskatin (mikä sana?) hauskaa ja jännittävää! Ensi kesänä pitää kyllä koittaa päästä myös Wilmalla skabailemaan, vaikka tämä meidän "uppotukki" ei kyllä kärkisijoista taistele.

..Ja koska pärjäsimme hienosti tuossa kisassa, sain myös kutsun seuraavana vkloppuna kisattavaan Viaporin Tuoppi -regattaan, mutta kalenterissani oli silloin menoa: Lahdessa Mölkyn MM-kisat, joten jouduin tuolloin valitettavasti kieltäytymään kunniasta.

Uusia kisoja odotellessa.

-J-************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti