keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Talousblogaajat viivalla (2014 tuottovertailu)

Blogaajien vuosi 2014

Alkuperäinen idea oli, että olisin pistänyt taulukkoon myös talousblogistien (vai onko se sana bloggaaja vai ehkä bloggari?) Q-tulokset, josta olisi nähnyt vuoden trendit. Ne oli kuitenkin vain osalla saatavilla, joten tyydyn pelkkiin vuosituloksiin niiltä osin, kuin bloggarit (nyt tämä sanavalinta) sen ovat ilmoittaneet.

1. KTR / HCP Quant (Pasi Havian rahasto) 22,59 %

2. Rahanauvos 16,15 %
3. Arvosijoittajan tie 14,7 %
4. Salkku Von Hemppa 8,04 %
5. Kinskin sijoituspäiväkirja 7,4 %
6. Laiska Sijoittaja 7,1 %
7. Helsingin pörssi (OMXHPI) 5,8 %
8. The Kikkis -4,8 %
9. Vähemmän on Enemmän -14,6 %

Edit: Kinskin tulos lisätty vertailuun.

Lekuri ei ole enää Q2:n jälkeen päivitellyt blogiaan, joten tuloksia sieltä ei ollut saatavilla. Myöskään 55-vuotiaana eläkkeelle -blogin viime vuoden tulos ei ollut mistään löydettävissä. (tai en vain löytnäyt)

Huomioita: Vanhat tekijät painavat taas kärjessä, joskin myös Rahanauvos on kiilannut itsensä podiumille. Vähemmän on Enemmän TT:n viime vuoden heikkoa tulosta selittänee Outotecin paino salkussa ja sen odotuksia heikompi suoriutuminen, sekä PKC Groupin epähyvä suoriutuminen.

Kahden vahvan sijoittajan ero muihin korostuu todella selkeästi, kun ajanjaksoa pidennetään. Käytettäessä kahden vuoden dataa, tilanne näyttää jo tältä:

1. KTR / Havia (Pienet ja keskisuuret yhtiöt) +70 %
2. Arvosijoittajan tie +62 %

3. The Kikkis + 50,2 %*

4. Laiska Sijoittaja 29,3 %
5. Rahaneuvos 28,8 %
6. Helsingin pörssi 28,0 %
7. Salkku Von Hemppa 27,7%
8. Kinskin sijoituspäiväkirja 21,6 %

9. Vähemmän on Enemmän 8,4 %


*Pitää muistaa, että The Kikkiksen vuoden 2013 huikea tulos oli mahdollista korkeariskisillä vipumoveilla, jota tuuri kivasta avitti. Pääoma oli pieni. Pääoman kasvaessa myös riskipitoisuus, ja sitä myötä tuotto, on laskenut..

***

Vertailuun on kerätty seuraamieni blogien tuloksia siltä osin, kun ne MINUA itseä kiinnostavat. Pidän kilpailusta, ja koitan parhaani mukaan voittaa KAIKKI muut salkut Kikkailemalla ja poimimalla salkkuun oikeita arvopapereita.. Tätä osaa nimitän Tke Kikkikseksi, kikkailuosuudeksi. Suurin osa sijoituksistani ovat kuitenkin passiivisia indeksiosuuksia, joten tulokseni (Salkku Von Hemppa) seuraa vahvasti indeksejä.

Tulokset ovat bloggaajien omista blogeista, sijoitusten tilinpäätöspostauksista napattuja tuloksia (paitsi Havian tulos on HCP:n sivuilta), joten laskentatavoissa saattaa olla eroja. Tietoni mukaan ainakin Havia (no daa! sillai pissis-äänellä sanottuna), Arvosijoittajan tie, LS ja Von Hemppa käyttää laskentatapana TWR:ää, ja ovat siltä osin vertailukelpoisia. 

**********

Tässä vielä vuoden 2013 tulokset:

-Arvosijoittajan tie 41,2 %
-Kohti Taloudellista Riippumattomuutta +38,41 %
-Vähemmän on Enemmän +26,2 %
-OMXH n.21 %
-Laiska sijoittaja +20,7%
-Salkku Von Hemppa +18,17%
-Rahaneuvos +10,91
-Lääkärin resepti +7,49

16 kommenttia:

 1. Mistä sait KTR:n kahden vuoden tuotoksi 70%? http://www.helsinkicapitalpartners.fi/ratkaisumme/rahasto-hcp-quant/ mukaan se on enemmänkin 50%.

  Lisäksi saat KTR:n tuloksen näyttämään paremmalta kuin se todellisuudessa on. KTR:n salkku on globaali kun monen muun bloggaajan salkku koostuu suurimmalta osin suomalaisista osakkeista. Kun KTR:n 2014 tulosta verrataan S&P500 TR:n 30% tuottoon niin ei KTR näytä enää hääppöiseltä.

  VastaaPoista
 2. En tiedä miten Sinä tuottoja lasket, mutta minä käytän seuraavaa tapaa: 1,3849 x 1,2259 = 1,6977. Eli Kahdessa vuodessa tuottoa on kertynyt sen 69,8%. Mutta valista minua, ja kerro ihmeessä mikä menee pieleen? =)

  Ja miten tulos näyttää paremmalta kuin todellisuudessa? Tämän vertailun ideahan nimenomaan on vertailla erilaisia sijoitusstrategioita, ja tässä kvantitatiivisillä menetelmillä poimitut pienet/keskisuuret yritykset ovat tuottaneet suht hyvin.. Mutta ilmeisesti luku on väärä tai "parempi kuin todellisuudessa"? Mistä saan tietoon ko. menetelmän todellisen luvun, joka vastaisi todellisuutta?

  Vai tarkoitatko, että koska muilla bloggaajilla on Suomisalkku, on se "oikea totuus", johon ei muita strategioita/valintoja voi/kuulu verrata?

  VastaaPoista
 3. http://www.helsinkicapitalpartners.fi/ratkaisumme/rahasto-hcp-quant/ -> 112/74=51%

  S&P500 TR tuottanut kahtena viime vuotena ~65%.

  Et voi verrata Suomi-salkkua globaaliin salkkuun vaan Suomi-salkkua on verratava OMXH25-indeksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi: En ymmärrä, mistä/miten kaivat ko, mutta laskentatapasi on jokatapauksessa väärä. (Mr. KTRkin asian tuossa näköjään vahvisti)

   "Et voi verrata Suomi-salkkua globaaliin salkkuun vaan Suomi-salkkua on verratava OMXH25-indeksiin."

   Totta kai voin, ja vertaankin! Jos haluan tietää, mikä on nopein auto ja vertaa keskenään Suomalaista autoa Saksalaiseen, tuletko väittämään että ei niitä voi verrata keskenään, koska Suomalaista pitää verrata muihin Suomalaisiin? Ei tietenkään, koska haluan tietää mikä on absoluuttisesti nopein auto, vertaan kaiken maalaisia keskenään, koska haluan tietää, mistä löytyy nopein kiesi.

   Sama juttu sijoittamisessa. Vertailen tässä keveässä ja lähinnä itselleni viihteellisessä vertailussa erilaisia sijoitusStrategioita, jotta voin katsoa, mikä tuottaa parhaiten. En ymmärrä, mikä tässä on ongelma? Vai tarkoitatko vain, että globaalit markkinat ovat aina tuottavampia kuin Suomen markkinat, että ei niitä voi verrata keskenään? Miksi silloin asioista vähänkin jotain tajuava sijoittaisi Suomeen? =D

   Poista
  2. Ts. vertailen Suomeksikirjoittavia, bloggaavia sijoittajia, jotka kertovat sijoituksistaan ja tuloksistaan. Kaikki ovat tästä näkökulmasta samalla viivalla ja öpaut samoilla oikeuksilla saavat valita, mihin sijoittavat. Tässä vertailussa pistän blogit samalle viivalle ja katson, kenellä on ollut tuottoisimmat valinnat.

   Toivottavasti ymmärrät pointtini =)

   -J-

   Poista
 4. Kinski:

  2014 +7,4%
  2013 +13,2%
  2012 -0,97%

  Joten heikosti menee.
  (Mielenkiintoinen vertailu tämä. Kiitos siitä!)

  Tärkeintä on itsensä voittaminen vai miten se oli..?

  Tarkoitan nyt aivan totta:
  .jo se, että seuraa tulojaan ja menojaan ja myös rahavirtojen tuottoja on suuri hyppäys velkaorjuutta muistuttavasta tilasta nimeltä elämäntapadevalvaatio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kinski, lisäilen Sutkin vertailuun. Ja hyvin sanottu, olet täysin oikeassa! ;)

   Poista
 5. Anonyymi: Junnu oli laskenut aivan oikein 2v tuoton. 100.66 (31.12.2014) / 59.29 (31.12.2012) = 1.6978 eli 69.78% tuotto kahden vuoden ajalta (2012-2014 kuten blogissa oli laskettu).

  HCP Quant sijoittaa maailmanlaajuisesti pieniin- ja keskisuuriin yhtiöihin, joten ylipäätänsä vertailu suurista yhtiöistä muodostettuun jenkki-indeksiin (S&P 500) ei ole relevantti. Se on HCP:n sivuilla vain antamassa referenssiä muiden markkinoiden osalta, aivan kuten siellä on indeksi laskettu myös Euroopan markkinoiden osalta.

  VastaaPoista
 6. Kiva että jaksat vertailla. Erilaiset salkut, erilaiset tulokset!

  Itselläni näyttää menevän kultaista keskitasoa, joskin olen vähän yllättynyt että salkkuni voitti OMXH-indeksin. Itse en ole indeksivertailuja tehnyt, kun salkku on niin monipuolisesti hajautettu.

  Sitten joskus kun laskukausi koittaa, on mielenkiintoista nähdä miten erilaisilla salkuilla käy tuottojen suhteen. Oma salkkuni tippuu varmaan rankasti, sillä se on riskinen (yli 95% osakkeissa/osakeindekseissä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meikäläisen osakepaino lähentelee satasta.. Vähän pelonsekaisin tuntein odottelen myös laskua.. En tiedä, olisiko sitä fiksua vaihtaa suhdetta vähän varovaisemmaksi.. Jos vaikka 30-50 pinnaa laittaisi korkoihin..? Tuottotavoite kuitenkin jo tälle vuotta saavutettu.. =)

   Poista
  2. Niinpä... Mutta koroista ei saa jatkossa oikein mitään tuottoa, ei ole helppoa!

   Itse olen kasvatellut hiljakseen käteiskassaa, valmistaudun ostamaan halvalla kun aika koittaa.

   Poista
  3. Vaikeintahan tässä on juuri se, että milloin se lasku tulee. Itse olen odottanut sitä jo yli vuoden. Eli, "pahimmassa" tapauksessa nousu vain jatkuu.

   Poista
  4. Sepä se. Itse myös viime vuodeksi ennustelin tiputusta, mutta toisin kävi. Tosin, onhan se jo tutkitusti todistettu, että eipä noita markkinoita voi millään ajoittaa, vaikka joskus se onnistuukin.. tuurilla.

   Poista
 7. Vieläkö KTR:ä jaksetaan hehkuttaa? Quant on flopannut oikein olalla julkaisustaan lähtien, mitä odotin aivan alusta alkaen. Rahasto tullaan kuoppaamaan lähiaikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että vieläkö hehkutetaan? Oikeinko tosissasi kommentoit blogitekstiä, jossa vertaillaan bloggareiden inseksoituja tuottoja vuodelta 2014, että "vieläkö hehkutetaan"?! :D Hehkutetaan silloin kun on aihetta. =) Itse en ole vielä laittanut quantiin rahaa (opintovapaalla ei ylimääräistä irtoa), mutta veikkaisin että tulevaisuudessa ko. rahastolla on vielä edellytykset biitata indeksi. Mutta hei, jälkiviisaus se fiksuinta viisautta on ;D

   Poista
  2. floppaus vain pasilla jatkuu. olin pessimistinen jo tuossa ekassa kommentissa rahaston mahdollisuuksista ja olen sita edelleen. tuo strategia ei vain toimi.

   Poista