maanantai 28. helmikuuta 2011

Kansainvälinen huviveneenkuljettajan lupakirja

Projekti etenee. Tämän blogin tavoitehan oli päästä purjeveneellä etelään - tavalla tai toisella. No, nyt kun asioita on tutkittu ja selvitetty, sehän ei olekkaan niin vaikeaa. Tässä vaiheessa lienee tarkennus paikalla: Purjeveneellä etelään - itsenäisesti. Mutta edelleen, tämänkään ei ole liian vaikeaa. Kymmentä vuotta ei tarvitse odottaa, kun avainsana on vuokraus. Tosin hankkeesta hankkia oma vene ei luovuta, tietenkään!
Se, että voin vuokrata veneen välimereltä (esim. Kroatiasta) vaatii sen, että minulta löytyy taskusta kansainvälinen huvivenekuljettajan lupakirja. Kyseisen asiakirjan voi saada MKL (Merenkulkulaitos), jos omaa tarvittavat teoreettiset taidot (esim rannikkolaivuri) sekä omaa tarvittavat veneenkäisttelytaidot.

Näiden tarvittavien tietojen (teoria ja käytäntö) hankkiminen alkaa su 10.4.2011. Silloin on vuorossa purjehtijakurssin teoriaosuus. Projekti jatkuu samaisen kurssin käytäntöosuudella 19. - 22.5.2011. Jos kaikki menee putkeen, lupakirja pitäisi olla taskussa syksyllä 2012.

Kevät / kesä 2011
 • Purjehtijakurssi
 • Iltapurjehduksia
 • Retkipurjehdus (esim. Hanko - Tallinna - Taalintehdas)
Iltapurjehduksilla harjoitellaan kurssilla opittuja miehistötaitoja ja retkipurjehduksilla syvennetään edelleen opittuja taitoja.

Syksy / talvi 2011
 • Saaristolaivurikurssi ja tutkinto
 • Rannikkonavikointikurssi ja tutkinto
 • Dieselkurssi
 • VHF -puhelinkurssi

Kevät / kesä 2012
 • Pimeäharjoittelun aloittaminen keväällä
 • Perämieskurssi + satamaharjoittelut
 • Iltapurjehduksia
 • Päällikkökurssi retkikurssina ulkomailla
Koska alkuperäinen tavoitteeni on "itsenäinen" purjehtiminen etelässä (esim. välimerellä), niin tuo päällikkökurssi on hyvä suorittaa sielä suunnalla. Sielä oppii sitten käytännöt ja muut tarvittavat toimet, sekä näkee että miten ne kaikki asiat oikein sitten hoidetaan.


Syksy 2012
 • Piemeäpurjehdukset loppuun
Tämän projektin läpivienti (mm. juuri päällikkökurssi) mahdollistaa sen, että voin mennä välimerelle ja vuokrata mukavan(!) purjeveneen hyvällä porukalla ja opastaa mukana olevat sankarit purjehduksen perusteisiin ja tarvittaviin toimiin, esimerkiksi satamissa. Ja sitten vain purjeilla mukaviin paikkoihin, ankkuri alas ja suklailemaan ja snorklaamaan. Tämän jälkeen nauttimaan hyvistä välimeren antimista joko botskissa tai saarten pienissä ravintoloissa. Illalla voisi veneen saluunassa lyödä vaikka vähän korttia. 

Tämä toteutetaan vuonna 2013 ! (keväällä tai syksyllä)
3 kommenttia:

 1. opettele ensin kanootilla menemistä lähi rutakossa.

  VastaaPoista
 2. Ainoa oikea tapa on mennä purjehtimaan heti kun vaan vähänkin tietää perusteita purjehtimisesta, lisäoppia kertyy sitten kaiken aikaa. Hyvät paperikartat+perusgps pitää löytyä ja hyvää merimiestaitoa. Välimerellä on paljon helpompi (ja mukavampi) purjehtia kuin esim. Suomen rannikolla. Kateelliset voi harjoitella kanootilla rutakossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Projekti on edennyt 'lähes' suunnitelmien mukaan. Purjehhduksia on tullut taakse nyt kahtenä kesänä suht paljon, ja kruununa tietenkin viime syksyn viikon purjehdus Kroatiassa (Splitin lähistöllä, Hvar, Vis, Drnevik yms).

   Laivuritutkinnot ovat taskussa, ja päällikkökurssista puuttuu enää osa pimeäajoista, jotka saan hoidettua keväällä. Aivan huippukivaa touhua kyllä tuo seiluu, vesistöstä riippumatta.

   Ja ehkä tuota kanootilla menemistäkin pitää jossain välissä kokeilla ;)

   Poista