keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Eräänlainen lomakassahaaste

Ei, tämä ei ole niitä haasteita, joita osalla bloggareista on tapana heitellä toisilleen. Tämä on pohdinta, johon sain idean Pokeriliigamme finaalissa. Luonnollisesti saunan lauteilla, pienessä sivumyötäisessä. (Terveisit VCCM:lle)

Haasteella ei vielä ole edes oikeaa formaattia, mutta se voisi muotoutua seuraavien kysymysten pohjalta, tyyliin;

 • Kuinka nopeasti pystyisi sijoitusten tuotoilla tienaamaan 1500e lomamatkan? 
 • Kuinka paljon pitäisi sijoittaa, jotta 1500e lomamatkan saisi tuotettua ajanjaksolla X?
 • Kuinka paljon 5k:n sijoitus tuottaisi 'suhteellisen isolla riskillä' vuodessa?
 • Millä todennäköisyydellä 5k sijoitus tuottaisi 1500e reilussa vuodessa?


Muuttujia on kolme; Aika, sijoitettava summa sekä luonnollisesti riski (tuotto) -> (Kiinteällä summalla X) Mitä pienempi riski, sen pidempi aika.


Netistä 'lainattu' kuva (www.supersaver.fi - lomakuva Santorinista)

Kysymyksissä vilkkui 3 lukua -> Alkupääoma 5 k, tavoiteltava 'lomakassa' 1,5 k sekä yhden vuoden ajanjakso. Onko näistä mahdollisuus muodostaa realistista yhtälöä? Suomeksihan tämä tarkoittaisi suhteellisen kovaa tuottoa sijoitetulle pääomalle; "vaivaiset" 30 %.

Viime vuonna Salkku Von Hempan tuotto oli vajaat 14%, ja tämä vuosi päätynee n. +17% hujakoille. (Puhumattakaan ensimmäisestä vuodesta 2011, joka paukahti ko.tavoitteen verran pakkaselle..) Nämä luvut  ilman mitään vipua ja hajautetulla salkulla. Riskinsietoa ja vipua lisäämällä viidellä tonnilla voisi ko. lomamatkan kyllä periaatteessa saada.. periaatteessa.

Mielenkiinnosta tarkistin, paljonko tähän asti Von Hemppa on tuottanut bruttomääräisesti jörskejä kuluvana vuonna; +2 280 e. Tämä siis kikkiksen ja Seligsonin osuuksien tuotto, eli tuottavaa pääomaa n. 12 k. (Veneosuus tämän vuoden loppuun listoilla, vaikka sehän ei mitään tuota)

Tuon kun lunastaisi ja maksaisi verot, niin käteen jäisi ~1,6 k, joka tässä nyt pähkäilyn aiheena olikin. Ärsyttävä tuo verottaja.. Miksei näissä minimaalisissa pääomatuloissa ole myös joku progressiivisuus? Vähintään tonni nyt pitäisi saada verottomana lapaan..!

**************

No, ilman sen suurempia pohdintoja toteutan "lomahaasteen" omalla kohdallani seuraavalla tavalla; Heitän erillisen huntin jonnekkin (joka ei sisälly Hemppaan)  paperiin, jossa voi olla vipua tai ei. 12 x 100e -> Huonoimmillaan vkloppuloma Tallinnaan ja parhaimmillaan sitten vaikka maukkaampi luksusristeily välimerellä. Katsotaan mitä tulee. +hymiö.

3 kommenttia:

 1. Tais jäädä verot huomioimatta.. Tai sitten sun pitää tienata toi 1500 Euroa kahden eri kalenterivuoden aikana. Sinuna tienaisin sen lomakassan pokerilla mikäli oot siinä riittävän hyvä. Ei silloin tarvitse maksaa veroja. Itseltäni toi ei kyllä onnistuisi kuin vahingossa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten sen verran vielä nopeata huomiota, että verottomana pitäisi noiden prosenttien olla aika lailla erilaiset kuin sijoittamalla 5000€:a 30%:n tuotolla.

   Poista
 2. Jep, enhän mä veroja alunperin huomannut. Lopussa tosin, jossa niitä vähän kirosinkin, mutta en enää jaksanut muutella tekstiä. Tuo mun lopputulema nyt pysyy, oli veroja tai ei. :)

  VastaaPoista