maanantai 4. huhtikuuta 2011

Balancion - Menot tarkkailussa

Balancion - Fiksu raha riittää (kuten nettisivu mainostaa)

"Balancion on helppokäyttöinen palvelu kodin talouden hallintaan"

Päätin alkuvuonna maksaa ko. nettipalvelun lisenssin (6kk / 28 e), ja katsoa että mistä on kyse. Kuten sivuston kuvaus kertoo, kyseessä on eräänlainen taloudenhallintaohjelma. Sivusto noutaa annetun pankkitilin (tai usean) tilitapahtumat ja lajittelee ne omaksi tapahtumiksi (pientä säätämistä se kyllä vaatii), ja lopputulos on suht. hyvä.

Menoista saa  hyvän kuvan, ja yhteenvedosta näkee näppärästi, että mihin sitä rahaa menee. Mielenkiintoista on myös se, että fiksusti tehdyt budjetit ja laskelmat ylittyvät aivan liian helposti.

Parasta antia on mielestäni 'Talouden suunnittelu' -välilehden yhteenveto. Tällä välilehdellä tehdään kuukausittaiset budjetoinnit koko vuodelle (ohjelma tarvittaessa laskee valmiiksi vastaavan edellisen vuoden kulujen pohjalta. Nämä siis palvelu hakee pankin nettipalvelusta takautuvasti). Tällä sivulla sitten näkyy budjetointi ja toteutuneet hienosti niputettuna yhteen.

Omani meni tiivistettynä näin:

Budjetti tammikuu - maaliskuu
Budjetoidut tulot: 8 230 e
Budjetoidut menot: 6 630 e
Ylijäämä: +1 698 e (566 e / kk)

Toteutuma tammikuu - maaliskuu
Toteutuneet tulot: 8 447 (+118 e budjetoituun)
Toteutuneet menot: 6 803 (-173 e budjetoituun)
Ylijäämä: 1 643 e (548 e / kk)

550 e vastaa suht hyvin säästöön saamaani summaa tammikuu - maaliskuu -akselilta.

Muuta huomioitavaa (tammi - maaliskuu):
Ruoka & päivittäismenot 26% (1780e)
Matkakulut (auton vakuutukset ja polttoaineet yms) 20% (1400e)
Harrastukset (sis. purjehdusprojekti) 12% (840e)
Muut menot: (käteinen, satunnaiset menot, yms yms) 31 % (2113e) ?!

Tuossa yllä isoimmat menoerät ja kokonaisuudet. Myös viestintä (netti ja känny yms) ja muut kiinteät nappaavat siivun, mutta niitä en jaksa eritellä.

Muut menot ovat kyllä toistaiseksi aivan liian isot. Sitä pitää yrittää saada pienemmäksi.



Itse olen joutunut tekemään poikkeuksellisen paljon säätöä ja kikkailua ko. ohjelman kanssa. Tässä kun on kuvattuna kaikki meidän talouden yhteiset menot, mutta kaikkia tuloja tässä ei ole. Budjetoidut tulot koostuvat meikäläisen tuloista sekä ns. "siirto-osasta", joka S-tilille napsahtaa kerran kuukaudessa.

Tämän olen rakentanut kuitenkin niin, että käytännössä onnistun seuraamaan omia kulutuksiani sekä keskeisiä yhteisiä menoja. Eli siirto-osuudella tasapainotaan yhteisiä menoja. Monimutkaista mutta toimivaa.


****************



Laiskan sijoittajan blogista sain idean toteuttaa vielä yhden kuvaajan liittyen tuohon osavuosikatsaukseen.
Kuvaajasta näkee koko sijoitushistorian sijotusten määrän suhteessa sijoitusten markkina-arvoon. Kuvaajasta näkee, miten alkuvuoden iso tuotto-osuus on kutistunut alkuvuoden aikana suht "kivasti". Mielenkiinnolla odotan loppuvuoden kehitystä.
Tähän mennessä tilanne meikäläisen sijoituksissa siis (vasta):
Sijoitettu yhteensä: 4 336 e
Markkina-arvo: 4 620 e
Tuotto-osuus: 284 e (6,5 %)

Vrt. 2010 lopussa samat luvut: 2577 / 3 290 e / 713 e / 20%, joten euromääräinen laskua tuotoissa on alkuvuonna tapahtunut, mutta edelleen plussalla. Eikä loppujen lopuksi 6,5 % tuotto näin lyhyessä ajassa ole ollenkaan huono. Mutta fakta on kuitenkin se, että loppupeleissä ratkaisee vain salkun markkina-arvo. Sillä pitää saada jossain vaiheessa vene ja siitä on riitettävä touhailuun =) Toivotaan että saan kasvattua Salkkua tasaisesti kohti tavoitteitani.

Näillä mennään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti