torstai 29. syyskuuta 2011

Oma vene 2013

Kyllä se vaan niin taitaa olla, että kippari ilman omaa venettä on kuin.. öö.. Kahvi ilman kermaa. Ja itse kun en kahvia mustana juo, niin pakkohan tässä on aloittaa oman veneen metsästys.


Vaatimuksia, joita asetan ensimmäiselle veneelleni
  • Yöpymismahdollisuus neljälle
  • Sisämoottori
  • Rullagenua
  • WC
  • Pentteri
  • Siisti yleisvaikutelma
Tälläinen varustus löytyy jo monesta 27 jalkaisesta veneestä, ja se lieneekin tavoiteltava koko. Tämän tasoisten veneiden hinnat ovat suomessa järjestään yli 10 000 e. Itse en kuitenkaan noin paljoa ajatellut sijoittaa, vaan ettei varsinaisesta The Projektista liikaa lohkeaisi, tavoitebudjetti on tulevalle veneelle 5000 e. Ruotsista saa mielessäni olevan veneen tuntuvasti halvemmalla, joten itsehän tulen hakemaan veneen sieltä.

Aikaa tuon summan keräämiseen varaan 20 kk (maali toukokuussa 2013).

Ensimmäisen veneen rahoitussuunnitelma

Suunnitelmani menee niin, että nyt kun suunniteltava hanke on noinkin lähellä, tulevien sijoitusten riskiä on "selkeästi" pienennettävä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaavaillusta 300 e säästösummasta kaikki eivät mene osakemarkkinoille, vaan osan pistän suosiosta korkoihin kiinni.

20 kuukauden aikana 5000 e saaminen kokoon vaatii kuukausittain 250 e säästöä. Tästä summasta 100 e laitan korkoihin ja loput riskisemmille vesille. Tulevan veneen budjetti lienee siinä 4000 - 6000 e välimaastossa.

Olen myös lueskellut paljon kimppaveneistä ja niihin liittyvistä eduista ja haitoista. Kuitenkin, etuja tuntuu olevan paljon enemmän kuin haittoja, varisinkin jos kimpassa on esim vain kaksi 'osakasta' ja pelisäännöt ovat tehty selväksi molemmille osapuolille:
  • Omalla tavoitehinnalla saa kaksi kertaa arvokkaamman veneen
  • Kaikki kulut (vakuutukset, huollot, talvisäilytys yms) ovat puolet halvempia
  • Jos osakas on hyvä kaveri, saat helpommin purjehdusseuraa veneilyille
  • Huoltotalkoissa on tekeviä käsiä enemmän

Ja lukemani perusteella Suomen kesässä kimppaveneellä saa halutessaan purjehtia juuri niin paljon yksinkin, kun tarve vaatii. Kaikki nämä asiat puoltavat sitä, että tuo voisi olla myös hyvä vaihtoehto minulle. Varsinkin, kun saatan tietää jo hyvän 'osakaskumppanin'. Kovin monen tyypin kanssa en tähän lähtisi, mutta tämä henkilö (ja hänen perheensä) olisivat mitä mainion vaihtoehto. (Ja hän on jo alustavasti sanonut, että ei ollenkaan poissuljettu diili)

Mitä tuolla summalla (5000 e - 8000 e) saisi Ruotista? (hinnat tosin syksyn hintoja)

Kaikki vaatimukseni täydellisesti (ja ylikin) täyttävä vene - Ruotsista 8000 e
Yllä oleva kuva olisi kyllä unelma. Tuon komeampaa ja täydellisempää venettä ei juurikaan aloitteleva kippari voisi toivoa; On rullupurje ja sisämoottori, uudet purjeet ja muutenkin todella kaunis vene. Mikäli sijoitukseni menevät seuraavien 20kk aikana putkeen ja saa hankkeeseen osakkaan, tälläinen vene voi hyvinkin olla tosiasia. Tällä taittuisi mukavasti jo hieman pidemmätkin retkipurjehdukset.

Vähän halvempaa kategoriaa edustaisi tälläinen 26 jalkainen kaunokainen:

Tukholmasta 26 jalkainen matkapursi, 4500 e
 Myös erittäin kaunis yksilö, ja sisältä myös siisti. Näillä hinnoilla ei suomesta saisi läheskään vastaavan tasoista venettä. On se ruoho vaan näissäkin asioissa vihreämpää tuolla naapurin puolella.

Samainen 26 jalkainen sisältä
 Kaikki tämä on vielä karkeaa spekulointia, ja myöhemmin tarkennan kaikkia edellä mainittuja lukuja ja vaatimuksia yms. Mutta tästä se kuitenkin lähtee, ensimmäisen veneen metsästys. Myöhemmin tulee myös ajankohtaiseksi veneilyyn liittyvät muut kustannukset, kuten venepaikka yms, mutta niistä sitten myöhemmin.

Ja vaikka tämän tulevan veneen rahoitus on tavallaan pois varsinaisen The Projektin rahoituksesta, voin lohduttautua helposti sillä, että Ruotista haettu vene on itsessään myös hyvä sijoitus. Uskon että saan rahani veneen myyntivaiheessa pois mahdolliseti pienellä voitolla.

lauantai 24. syyskuuta 2011

Veneilijän kansainvälinen suorituskirja

International sailing and boating logbook

Vihdoin postimies kiikutti minulle tuollaisen suorituskirjan. Vihkosen kannessa on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n sekä Suomen Navigaatioliiton tunnukset.

Tänne vihkoseen on tarkoitus kerätä kaikki merkinnät eri koulutuksistani, kuten purjehdus-, perämies-, ja päällikkökoulutukset sekä nämä Navigaatioliiton saaristo- ja rannikkolaivuritutkinnot.

Kun tarvittavat merkinnät (päällikkötutkinto ja rannikkolaivurin tutkinto) on saatu kokoon, voin hakea Merenkulkulaitokselta sitä himoitsemaani Huviveneenkuljettajan lupakirjaa. Ja kun sitten joskus venettä vuokrailen Kroatiassa tai Karibialla, voin esittää tätä vihkosta Lupakirjan yhteydessä, jolloin kakkoskipparia ei tulla enää vaatimaan.


Toistaiseksi vihossani komeilee kolme merkintää:

Purjehduskoulutus
- Purjehtijakurssi 22.5.2011 (Helsingissä 19. - 22.5.2011)

Purjehduskokemus
- Miehistönjäsen 12.7.2011
(Vene: IF 27, Inkoo - Helsinki, 2 päivää, Päällikkö Juho Peltonen)

- Miehistönjäsen 15.7.2011
(Vene: Abslolut 37, Turku-Maarianhamina, 4 päivää, Päällikkö Kari Koivunen)

*********************

Haaveeni lähestyy hitaasti mutta varmasti. Jonain päivänä vielä seilailen veneellä rauhallisissa vesissä trooppisten saarien kupeessa.


keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Mitä purjehdus maksaa - Menot 2011

Olen kuullut joskus "vitsin" purjehdussimulaattorista: "Vaatteet päällä suihkuun ja repimään satasia"

Aika kehno suoritus, koska tuossa ei juurikaan ole mitään yhteyttä todellisuuteen. Purjehdus harrastuksena ei ole kallista. Alkuinvestoinnit tietysti maksaa, mutta harrastaa voi myös ilman venettä - Niin kuin allekirjoittanut (Toistaiseksi!)

Hintoja erilaisille purjehduksille

Purjehdusta kavereiden veneillä: Pääsääntöisesti ilmaista

Mukava ja rento iltapurjehdus Suomenlahdella 4h, jossa voi hengata vain kyydissä tai osallistua purjehdukseen miehistönä: 50 e (tälläisiä järjestää mm. Kesäpurje)

Pidempi retkipurjehdus kesällä 300-500 e. Sisältäen myös kipparin. Itse olin Turun saaristossa 4 päivää, se oli 450 e. Timanttisen mahtava reissu kyllä.

Viikon retkipurjehdus Kroatiassa: Sama kuin yllä + lennot (n. 200 - 300 e)
Omat kulut

Itse olen panostanut uuteen harrastukseeni vähän enemmän, ajatellen tulevia purjehduksiani. Pakollisia nämä ei ole, koska veneistä löytyy kyllä liivit purjehtijoille. Olen kuitenkin hankkinut omat ja juuri itselleni passelit pelastusliivit sekä hanskat. Tämän lisäksi rahaa on mennyt myös hyvään purjehdusasuun. Tuulen- ja sateenpitävä asu takaa purjehdusnautinnon myös kehnossa säässä.

Liivit 150 e
Hanskat 20 e
Purjehdustakki (Gill) 250 e
Saman asun housut 100 e

*****************

Minulla on menossa kansainväliseen huviveneenkuljettajanlupakirjaan tähtäävä projekti, joka on hinnoilteltu myös könttäsummaksi. Erikseen maksettuna hintaa olisi kertynyt toistaiseksi seuraavasti

Purjehtijakurssi 380 e
Retkipurjehdus 400 e
Iltapurjehduksia 250 e (5 x 50 e)


Yhteensä projekti on toistaiseksi palanut rahaa
1 550 e (tarvikkeet 520 e ja purjehdukset & opit 1 030 e)

Kun alkuinvestoinnit on tehty, niin hintaa ei älyttömästi kerry. Esim erittäin mukava kahden päivän purjehdus Inkoosta Helsinkiin maksoi minulle ~35e, kun tarjosin veneen omistajille perillä ruokailun. Tähän sisältyi myös 5 e osuuteni satamamaksusta vierassatamassa.

Omat  paukkuliivini (Screwsaver, 150 N)

keskiviikko 14. syyskuuta 2011

The Projektin kausikatsaus

Kun pihalle katsoo, ei voi olla huomaamatta syksyn saapumista. Voinkin olettaa, että eiköhän purheduskesä 2011 ole (Minun osalta) takana. Ajattelin nyt katsoa taakse ja tarkastella mitä on opittu ja mitä kesästä 2011 on jäänyt käteen - toistaiseksi.


Syksyinen kuva työpaikkani ikkunasta: Lämpötila +14 C
 
Alku?
 
Kaikkihan lähti liikkeelleelle säästämisestä ja siihen saatavasta motivaatioista (tai sen puutteesta). Parhaan motivaation säästämiseen saa siten, että mielessä on joku tavoite tai haave, johon säästää. Ja mitä mielekkäämpi haave, sitä parempi motivaatio.

Kun sellaista sitten mietin ja pohdin, osui silmääni (vihjeestä) vanhempieni perhetuttujen matka Karibialle - omalle veneellä. (blogi: S/Y Verde -maailman merillä)

 
Sitä kun lueskelin ja katselin kuvia, en voinut olla kuvittelematta itseäni lämpöisiin vesiin ja tunnelmiin - omalla veneellä. Ja niin kuin sanontakin kuuluu: Siitä se ajatus sitten lähti.

 
Tapahtumat kronologisessa järjestyksessä (karkea luettelo)
  • Talvi 2010-2011: Talousblogien lueskelua & säästämiseen liittyviä juttuja -> päätös omasta tavoitteesta ja projektitsta.
  • Helmikuu 2011: Blogin pystytys ja The Projektin alku
  • Helmikuu 2011: Venemessut. Hienoja veneitä ja törmääminen purjehduskouluihin
  • Huhtikuu 2011: Purjehtijakurssin teoria
  • Kesäkuu 2011: Purjehtijakurssin purjehdukset
  • Kesä 2011: Päivä- ja iltapurjehduksia, retkipurjehdus sekä siirtopurjehdus 
Kesäpurjeen purjehtijakurssilla tietoa tuli aivan älyttömästi ja aluksi tuntui, että onko tämä muka näin vaikeaa? Lähinnä ehkä siksi, kun termejä ja toimintoja oli paljon ja monia asioita tehtiin lyhyessä ajassa niin paljon, harjoitellen erilaisia tilanteita. Mutta kun tieto on hautunut ja purjehduksia on tullut alle, voin kyllä hyvällä omallatunnolla sanoa, että itse purjehdus on todella helppoa. Ja todella leppoista sekä mukavaa. Sielä ei häslätä.
 

Haastavimpia ovat laiturista lähdöt tai lähinnä niihin saapuminen. Niistäkin väittäisin jo selviäväni lähes kiitettävästi (Hyvissä olosuhteissa) - Päällikkyydestä, vastuista, navigoinnista ja muusta vielä puhumatta.

Airistolla heinäkuussa 2011
 
Purjehdus on nyt miehistön jäsenenä hallussa. Seuraavaksi on vuorossa saaristolaivurin koulutus ja sitä kautta navigointia ja paikanmäärittämistä, sekä muita veneilyyn liittyvää perusasiaa. Mielenkiinnolla kohti talvea! Tästä on hyvä jatkaa.
 
 
**********************
Tapahtumat lyhyesti, kevät ja kesä 2011
- The Projektin asettamat tavoitteet ovat toistaiseksi toteutettu
1) Olen oppinut purjehtimaan
2) Olen saanut säästöön kaavaillun summan
***********************
 
 
S/Y Verde - Inspiraationi lähde
 

torstai 1. syyskuuta 2011

Kuukausikatsaus - Elokuu 2011


Salkun arvon muutos: +530 e (kasvua vuoden alusta 2 658 e)
Tuottoindeksin muutos: -10,19 % (muutos vuoden alusta -27,94 %)
Vuoden 2011 tavoitesummaan (7350 e) matkaa vielä 1 403 e (351 e/kk)

Tilanne vs tavoite -8 e

Elukuun tuottoindeksi 2011
Tutulta näyttää: Tuotto on negatiivista kuukaudesta toiseen, mutta kovalla (liian kovalla) "elvytyksellä" eli lisäpanostuksella olen pystynyt pitää saldokuvaajan nousujohteisena ja lähes saavutin elokuun tavoitteen. Poikkeuksen elokuu teki siinä, että kurssien pudotus oli (meikäläisen lyhyen sijoutushistorian) toistaiseksi tuntuvasti suurin. Markkinoita painoi edelleen huoli maailmantaloudesta: Jenkkien lainakatto tuli täyteen, Japanissa velkaa on ennätysmäärä sekä Euroopan maiden velkakriisiä pukkaa päälle. Velkaa ja velkaa. Hyväksi asian tekee se, että kun en ole myymässä, niin indeksit ja osakkeet ovat minulle halvempia kuin koskaan aiemmin.

Taas, vastoin suunnitelmiani, harrastin kikkailua. 1) Ostin ja myin kultaa, sekä 2) ostin suhteessa paljon enemmän täytettä kikkailusalkkuun, kuin indeksejä.
Syy: markkinatilanne ja muiden talousblogien seuraaminen. On hauskempaa ostolla yksittäisiä arvopapereita, jotka ovat halventuneen suhteessa enemmän kuin indeksi. Olisiko tämä nyt sitten sitä ahneutta..?

Mutta, näillä puheilla NYT päätän, että pysyn jatkossa paremmin ruodussa ja suunnitelmissa, ja panostan passiivisiin indekseihin. Tilastolliset faktat ja tutkimukset, sekä lyhyt sijoitushistoriani(kin!) puhuu sen puolesta, että passiivinen indeksisijoittaminen pesee 9/10:stä aktiivisesta salkusta pidemmässä juoksussa. Miksi siis kikkailuni voisi olla tuottoisampaa? (vai riittääkö se, että se on hauskaa?)

Teen tästä suunnitelmasta/strategiasta vielä (joskus) oman alasivun tänne blogiin, että pystyn sitten tarvittaessa muistuttaa itseäni siitä, ja pysyn ruodussa.

*kuvaaja*

Indeksivertailu
Kikkailusalkkuni on noudattanut tuttua linjaa: Lasku jyrkintä. Toisaalta, olen päässyt tankkaamaan sinne tavaraa nyt suhteellsien halvalla, joten odotan sen kantavan myöhemmin hedelmää. OMXH pienensi eroaan minun rahastoihinin ja koko salkkuun. Olen kuitenkin vielä edellä!


The projekti
Projekti eteni suunnitellusti. Sain alle iltapurjehduksia sekä perspektiivinä veneilyyn vauhdikasta moottoriveneilyä. Tulipahan sitä kokeiltua wakeakin (wakeboarding = vesilautailu). Ilmoittauduin saarisolaivuri -kurssille. Materiaalina kurssilla on jo aikaisemmin hankkimani 'veneilijän merenkulkuoppi I', ja sitä olen jo jonkin verran lueskellut. Tein mielenkiinnosta vanhan laivuritentin ja läpäisin sen 'kevyesti', pistein 22 (max 30, läpipääsyyn 15). Uskon kuitenkin, että kurssilla opin paljon uutta ja hyödyllistä asiaa.

**************

Loppuun vielä eräs itseäni jonkin verran hymyilyttävä luku: 10 000! Pistin blogin alunperin pystyyn vain omaa säästämistä motivoidakseni ja eräänlaiseksi projektipäiväkirjaksi. Toki se on sitä edelleen, mutta että lukukertoja on jo yli 10 000 (!?), yllättää kyllä positiivesti kirjoittajan. Hassua, että tälläinen sekametelisoppa (purjehdusta ja säästämistä/sijoittamista) jaksaa muitakin kiinnostaa.


Hauskaa loppukesää kaikille! =)

****************************
Heinäkuu lyhyesti
Pääoman lisäys: 1082 e (tavoite 300)
Ostot: Kulta, Talvivaara, UPM-kymene ja OMXH25
Myynnit: Kulta (8% voitolla)
Loppusaldo 5 948 e (tavoite 5 956)
kasvua vuoden alusta +2 658 e

+4 veneilyä
10 000 lukerran raja rikki blogissa!
****************************