torstai 29. syyskuuta 2011

Oma vene 2013

Kyllä se vaan niin taitaa olla, että kippari ilman omaa venettä on kuin.. öö.. Kahvi ilman kermaa. Ja itse kun en kahvia mustana juo, niin pakkohan tässä on aloittaa oman veneen metsästys.


Vaatimuksia, joita asetan ensimmäiselle veneelleni
  • Yöpymismahdollisuus neljälle
  • Sisämoottori
  • Rullagenua
  • WC
  • Pentteri
  • Siisti yleisvaikutelma
Tälläinen varustus löytyy jo monesta 27 jalkaisesta veneestä, ja se lieneekin tavoiteltava koko. Tämän tasoisten veneiden hinnat ovat suomessa järjestään yli 10 000 e. Itse en kuitenkaan noin paljoa ajatellut sijoittaa, vaan ettei varsinaisesta The Projektista liikaa lohkeaisi, tavoitebudjetti on tulevalle veneelle 5000 e. Ruotsista saa mielessäni olevan veneen tuntuvasti halvemmalla, joten itsehän tulen hakemaan veneen sieltä.

Aikaa tuon summan keräämiseen varaan 20 kk (maali toukokuussa 2013).

Ensimmäisen veneen rahoitussuunnitelma

Suunnitelmani menee niin, että nyt kun suunniteltava hanke on noinkin lähellä, tulevien sijoitusten riskiä on "selkeästi" pienennettävä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaavaillusta 300 e säästösummasta kaikki eivät mene osakemarkkinoille, vaan osan pistän suosiosta korkoihin kiinni.

20 kuukauden aikana 5000 e saaminen kokoon vaatii kuukausittain 250 e säästöä. Tästä summasta 100 e laitan korkoihin ja loput riskisemmille vesille. Tulevan veneen budjetti lienee siinä 4000 - 6000 e välimaastossa.

Olen myös lueskellut paljon kimppaveneistä ja niihin liittyvistä eduista ja haitoista. Kuitenkin, etuja tuntuu olevan paljon enemmän kuin haittoja, varisinkin jos kimpassa on esim vain kaksi 'osakasta' ja pelisäännöt ovat tehty selväksi molemmille osapuolille:
  • Omalla tavoitehinnalla saa kaksi kertaa arvokkaamman veneen
  • Kaikki kulut (vakuutukset, huollot, talvisäilytys yms) ovat puolet halvempia
  • Jos osakas on hyvä kaveri, saat helpommin purjehdusseuraa veneilyille
  • Huoltotalkoissa on tekeviä käsiä enemmän

Ja lukemani perusteella Suomen kesässä kimppaveneellä saa halutessaan purjehtia juuri niin paljon yksinkin, kun tarve vaatii. Kaikki nämä asiat puoltavat sitä, että tuo voisi olla myös hyvä vaihtoehto minulle. Varsinkin, kun saatan tietää jo hyvän 'osakaskumppanin'. Kovin monen tyypin kanssa en tähän lähtisi, mutta tämä henkilö (ja hänen perheensä) olisivat mitä mainion vaihtoehto. (Ja hän on jo alustavasti sanonut, että ei ollenkaan poissuljettu diili)

Mitä tuolla summalla (5000 e - 8000 e) saisi Ruotista? (hinnat tosin syksyn hintoja)

Kaikki vaatimukseni täydellisesti (ja ylikin) täyttävä vene - Ruotsista 8000 e
Yllä oleva kuva olisi kyllä unelma. Tuon komeampaa ja täydellisempää venettä ei juurikaan aloitteleva kippari voisi toivoa; On rullupurje ja sisämoottori, uudet purjeet ja muutenkin todella kaunis vene. Mikäli sijoitukseni menevät seuraavien 20kk aikana putkeen ja saa hankkeeseen osakkaan, tälläinen vene voi hyvinkin olla tosiasia. Tällä taittuisi mukavasti jo hieman pidemmätkin retkipurjehdukset.

Vähän halvempaa kategoriaa edustaisi tälläinen 26 jalkainen kaunokainen:

Tukholmasta 26 jalkainen matkapursi, 4500 e
 Myös erittäin kaunis yksilö, ja sisältä myös siisti. Näillä hinnoilla ei suomesta saisi läheskään vastaavan tasoista venettä. On se ruoho vaan näissäkin asioissa vihreämpää tuolla naapurin puolella.

Samainen 26 jalkainen sisältä
 Kaikki tämä on vielä karkeaa spekulointia, ja myöhemmin tarkennan kaikkia edellä mainittuja lukuja ja vaatimuksia yms. Mutta tästä se kuitenkin lähtee, ensimmäisen veneen metsästys. Myöhemmin tulee myös ajankohtaiseksi veneilyyn liittyvät muut kustannukset, kuten venepaikka yms, mutta niistä sitten myöhemmin.

Ja vaikka tämän tulevan veneen rahoitus on tavallaan pois varsinaisen The Projektin rahoituksesta, voin lohduttautua helposti sillä, että Ruotista haettu vene on itsessään myös hyvä sijoitus. Uskon että saan rahani veneen myyntivaiheessa pois mahdolliseti pienellä voitolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti