perjantai 15. helmikuuta 2013

Yksi este vähemmän

..kun puhutaan purjehduksesta välimerellä. Siellä nimittäin (veneen vuokraajalta) vaaditaan kv-huvinekuljettajan pätevyyskirjan lisäksi myös tuota SRC (Short Range Certificate) todistusta. Suomeksi tuo tarkoittaa 'rannikkolaivurin radiotodistusta'.

Myös Suomessa, jos veneessä on VHF-radio, pitää sille (ja muille radioaaltoja lähettäville laitteille, kuten tutka, erib.. Nämä sisällytetään samaan radiolupaan.) hankkia erillinen  radiolupa. Tämän lisäksi käyttäjällä on oltava ko. radiotodistus.

Luvan puuttuessa ficoran tarkastuksessa tiedossa on - ei pelkästään rikesakko - vaan päiväsakkoja.

****************

Homma meni siten, että kävin jo viime keväänä istumassa Kesäpurjeen VHF-kurssin. Tämän jälkeen oli itse varattava aika viestintävirastolta. (jonka siis sain laiskuuttani vasta nyt tehtyä) Tilaisuus kesti kolmisen tuntia, pitäen sisällään erittäin hyvän ja kattavan kertauksen, kokeen sekä palautteen (oikeiden vastausten läpikäynnin).

Koe ei ollut mitenkään hankala. Koe oli kaksi osainen (A ja B osa). Läpipääsyrajakaan ei kuulemma ollut kiveen hakattu, vaan tarkastaja voi harkintansa mukaan antaa hyväksytyn, vaikka rima hipoen alas tulisikin. Etu siis tekijän hyväksi.

Väittäisinkin, että kyseisen kotin saa helposti ilman tuota VHF-kurssiakin. Riittää, että silmäilee sitä ficoran sivulta ladattavaa 'rannikkolaivurin radio-opasta', menee tuonne tilaisuuteen.

Tilaisuuteen piti myös ottaa mukaan tuorehko passikuva, ja kyseinen (kansainvälinen) lappu tipahti postiluukusta noin viikossa. Ripeätä toimintaa siis. Ja kiitokset virastolle hienosta, selkeästä ja nopeasta toiminnasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti