torstai 4. huhtikuuta 2013

Asuntosijoittajaksi - vahingossa

Onhan se vähän koomista koittaa suunnitella ja tehdä laskelmia ja säästötavoitteita monien vuosien päähän. Tai koomisuus on ehkä väärä sanavalinta.. Tarkoitan kuitenkin sitä, että on se vähän epärealistista lyödä numeroita riviin jopa vuosikymmenien päähän, vaikka tilanne elämässä voi olla toinen jo muutamien kuukausien päästä. Toisaalta, onko sillä väliä?

Itsellä nyt on vain elämä pyörähtänyt isosti kärrynpyörää viimeisen vuoden aikana. Olin jo asennoitunut "edellisessä elämässä" siihen, että loppuelämä tulee olemaan suht. tasaista tallausta (enkä tarkoita tällä mitään huonoa tai tylsää) ilman sen suurempia muutoksia..

- Toisin kuitenkin kävi.

Entinen (yhteinen) asunto meni myyntiin ja irtaimisto jakoon. Kaikki tämä ikävä hässäkkä sujui kuitekin täysin kitkatta ja ilman mitään draamaa. Tuli hankittua uusi asunto ja uutta irtaimistoa. Asunnosta saatu myyntivoitto tuli poltettua, kun "piti" hankkia:
 • sohva (komea iso musta divaani)
 • sänky (Asko Bonnell)
 • TV (LG 47" 3D)
 • TV-taso
 • A-kortti ja Yamaha Thunderace
 • astiat..
 • Yms..

Jälkiviisaus on sitä parasta viisautta: Hätiköin, ehdottomasti! Kaikki mulle nyt, heti.. Virhe. Olisi pitänyt olla maltillinen ja seurata tilannetta. Ei välttämättä ostaa "parasta mitä tahalla saa . heti!".

Nyt tilanne on siis se, että vietän aikana suurimmaksi osaksi mukavan ystävättäreni luona. Hän majoitti minut väliaikaisesti pariksi viikoksi, kun pääsin muuttamanaan uuteen asuntoon vasta pari viikkoa sen jälkeen kun entinen oli myity (Vanha asunto myytiin tyyliin viikossa).

Ja siitä asiat ovat johtaneet pikku hiljaa toiseen jne..

(kuva pöllitty tylysti netistä.. Ja sanottakoon vielä: Kuvan asunto ei liity tapaukseen :) )


ELI - Mulla on nyt tavallaan "ylimääräinen" asunto Helsingin Alppilassa. Se on menossa vuokralle 1.6. Asuntoa hankkiessani (suht. kiirellisesti) tarjontaa ei ko. alueelta juurikaan ollut, ja tarjouskauppakohteesta maksoin ehkä hieman liikaa. Toisaalta sijainti on mitä timanttisin: 3-ratikka (ns. Helsingin kiertoajeluratikka) menee oven edestä, iso Alppipuisto on ihan vieressä, pasilan rautatieasema lähellä, pari kauppaa alle 100m päässä.. Ja mikä omalta kohdalta oli paras valtti: Työmatka 3 min 42 s rauhallisesti kävellen.

Asuntosijoituksesta puhuttaessa tuotoksi pitäisi laskea mielellään yli 5% (parhaimmillaan se lienee jopa 9%). Minun tapauksessa luku on vain n. 4,5 %. Toisaalta, luku on suurempi kuin asunnosta maksettava laina, huomattavasti. Riskit ovat tietenkin suuret (rahoitusriskiä kun lainarahaa pelissä, arvo voi lähteä laskuun jne..), mutta toisaalta ei sitä nyt myydäkkään varmasti kannata. Vai?

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Projektin kannalta hyvä asia on se, että pystyn nyt jatkossa laittamaan hieman enemmän säästöön kuukaudessa. 32m2 kämpästä saan vuokraa 790e/kk. Tästä verot pois (lainan korot voin vähentää verotuksessa), niin käteen jää vastikkeen jälkeen aika paljon enemmän kuin siinä itse asuisin. En toki pummilla meinaa asustella Hänen luonaan, vaan tulen maksamaan jonkun summan. Tulevaisuus näyttää millaisiksi luvut muodostuvat, ja raportoinen niistä - ainakin jollakin tarkkuudella - täällä jatkossa.

Työstä käy se, että huuto.net taitaa tulla taas tutuksi, kun kamaa on heitettävä myyntiin..

Mikään ei ole pysyvää ja nyt mennään näillä. Mielenkiinnolla odotan mitä lähitulevaisuus tuo tullessaan. +hymiö.

p.s Purjevenettä menen katsomaan ensi tiistaina. 
2 kommenttia:

 1. Sellasta sattuu.. Pääasia on olla kuitenkin onnellinen vaikka suunnitelmat kuitenkin muuttuisivat. Ehkä niistä entisistä laskelmista voi sitten hyötykäyttää osia. Mielenkiinnolla odotan sitten jatkoa tälle tarinalle :D

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa asuntosijoittajaksi! Ilmeisesti ko. kämppään löytyi vuokralainen hieman helpommin kuin hyvinkääläisyksiöön! Hankin ensimmäisen sijoitusasuntoni kolmisen viikkoa sitten ja etsin tällä hetkellä vuokralaista vapuksi. Tori.fi näyttää olevan riittämätön ilmoituspaikka. Puhelin ja sähköposti ei ole juurikaan häirinnyt tulevien vuokralaisten osalta.

  Kotona avovaimoni maksaa minulle vuokraa oikeudestaan asua yhteisessä kodissamme. Tämä on mukava lisä, joka peittää omistusasumisen kuluja.

  VastaaPoista