maanantai 10. elokuuta 2015

Opintovapaa vs säästötavoite

Päädyin jättäytymään opintovapaalle. Se on tarkoitus aloittaa syyskuun puolessavälissä - Jatkuen jopa vuoden!

Olen tässä nyt painanut jo pidemmän aikaa painanut oravanpyörässä kymmenkunta vuotta, ja sitä ennenkin talvisin koulussa ja kesäisin töissä. NYT tilanne muuttuu. Päädyin tähän ratkaisuun ehkä samasta syystä kuin koira nuolee pallejaan - koska voin.

Aikuisopintoraha vastaa jossain määrin ansiosidonnaista, joka on (ainakin mun tapauksessa) n. 67% siitä nettosummasta, joka mulle jäisi tällä nykyisellä surruttamisella. Ts. saan 2k opintorahaa, josta automaattisesti 20% ennakkopidätys. (Tästä joku laskutaitoinen voi nyt sitten päätellä, paljonko on mun palkka)

Tuota rahaa voi saada max 18-19 kuukautta, (opintovapaata se kaksi vuotta) mikäli muut ehdot täyttyvät: Olet ollut työelämässä yhteensä 8v josta samassa työpaikassa vähintään vuoden. Koulutus pitää olla tutkintoonjohtavaa, eli aivan pikkukursseista ei rahaa voi saada. Nämä luvut ja ehdot vedin hatarasta muistista, eli JOS asia oikeasti kiinnostaa, lisätietoa osoitteesta

http://www.koulutusrahasto.fi/fi/aikuiskoulutustuen-hakijoille/

Mitä tämä tarkoittaa?

Lyhyesti sanottuna TUNTUVASTI lisää vapaa-aikaa. Kouluni on mallia 'työn ohessa', eli istuskelen luennoilla pe-iltaisin ja la-päivisin. Arkisin sitten teen case-harjoituksia ja luen aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta illat pyhitän sitten itselleni ja harrastuksilleni. Tarkoitus olisi ainakin tämä vähän 'läskistymään' päässyt kroppa, joka pitäisi saada paremmin liikkeelle.

Minulla on luentoja jäljellä syksy- ja kevätlukukausi. Tämän lisäksi on vielä väännettävä diplomityö, jonka jälkeen voin lisätä CV:hen kirjaimet dee ja ii.

Tavoitteena olisi saada pidettyä keskiarvo siinä nelosen korvilla. Vaikka noilla numeroilla ei nyt niin suurta merkitystä ole ammattien kannalta, mutta JOS haluisin päästä johonkin uutta alaa vastaaviin trainee-ohjelmiin (Supply Chain Management), silloin aika paljon painotetaan arvosanoja.

Opintovapaa vs. säästötavoite

Mulla on ollut tavoitteena pistää säästöön 300e/kk, ja viimeiset puolitoista vuotta se on vakiintunut siihen 500:aan. Nyt tilanne tulee muuttumaan. En ole vielä laskelmia tehnyt, mutta vaikka menonikin varmasti laskevat, en kyllä millään pääse alkuperäisiin lukuihin. Nähtäväksi jää, mihin summaan pääsen, vai meneekö säästötavoite peräti miinusmerkkiseksi..?

Nythän sitä voisi vähän testailla, että millaisella summalla sitä tulee toimeen, taustalla ajatus "Taloudellisesti riippumaton".

-J-
1 kommentti:

 1. Hei!


  Minun nimeni on Aino ja olen freelancer Promo logic:lla, netti media toimistolla. Olisimme kiinnostuneita lisäämään 2-3 lausetta ja linkin teidän sivullenne sovittuun hintaan vuodeksi.

  Olkaa hyvä ja ilmoittakaa jos tämä kuullostaa kiinnostavalta ja annan lisätietoja. Jos omistatte myös muita sivuja, olkaa hyvä ja liittäkää niiden URL osoitteet jotta voin käydä myös ne läpi mahdollista sopimusta varten.

  Kiitos ja pikaisiin kuulemiin!

  Ystävällisin terveisin

  Aino Nurminen
  nurmien.aino@gmail.com

  VastaaPoista