sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Sijoitussuunnitelma

Kaikkialta mistä olen säästämisestä ja sijoittamisesta lukenut, painotetaan ja korostetaan suunnitelman tärkeyttä. Hyvä sijoitussuunnitelma estää sen, että sijoittaminen ei ole päätöntä säntäilyä osakkeista toiseen ja auttaa pääsemään tavoitteeseen ilman suurempia tressejä, paniikkeja ja hötkyilyjä. Kun kerran on päätetty joku suunnitelma, siitä pidetään kiinni, eikä hötkyillä mihinkään suuntaan markkinoiden heiluessa.

Perussuunnitelmani on yksinkertainen - Passiivista indeksisijoittamista.

Tämä tarkoittaa suomeksi sykliä osta - pidä - osta - pidä - jne. Tämä siksi, koska se todistetusti paras tapa saada raha poikimaan. Aktiivinen osakepoiminta kun ottaa veronsa välityspalkkioden muodossa, ja ajoittaminen ja oikeiden osekkeiden valinta on pääsääntöisesti täyttä arpapeliä. Kurssit kääntyilevät uutisten mukaan, eikä ennustaminen ole helppoa. Luotan siis tehokkaiden markkinoiden voimaan. Parhaisiin tuottoihin pääsee käsiksi olemalla markkinoilla mahdollisimman kauan.

Suunnitelman keskeisin tekijä on riskinsietokyky. Siihen vaikuttaa sijoitusaika, mahdollinen rahan tarve sijoitusaikana, kokonaisvarallisuuteni ja tuloni (säästöön jäävä osuus), riskinottohalu ja sijoitustieto. Suunnitelman on kestettevä yllättävän isot ja pitkäkestoiset kurssilaskut.

Perusallokaatio

Kun kaikki edellämainitut asiat otetaan huomioon, (sijoitusaikani on pitkä, säästöön laitan ~300e/kk eikä suurempia rahareikiä pitäisi olla vastassa) niin suunnitelmani ensimmäinen viisivuotisjakso mennään ainakin isolla riskillä. Pääoma on sen verran pieni eikä erityistä tarvetta tai suurempia hankkeita ei ole mielessä. Tämä tarkoittaa sitä, että jako korkojen ja osakeindeksin välillä on ns. 100-0. Panostan ensimmäiset viisi vuotta vain osakkeisiin (indekseihin). Tämän jälkeen alan nostamaan asteittain korkojen osuutta ja siten pienentämään riskiä hieman. Ohjeellinen prosentti sijoituksista kiinteistöjen suhteen täyttyy, kun asun omistusasunnossa (joka on oma kokoajan enemmän ja enemmän).

Tarkempi allokointi

Lähdin rakentemaan allokointia IFAn (Index Funds Advisors) erilaisten hajaustusvaihtoehtojen pohjalta. Näin olen tulen hajauttamaan osakesijoitukset päämarkkinoille (USA, Eurooppa, Aasia ja muut kehittyneet taloudet) ja kehittyville markkinoille. Myös pikkuyhtiöihin (small cap) ja arvoyhtiöihin (value) tulen sijoittamaan indeksiosuuksilla.

Tällä hetkellä helposti saatavilla olevista sijoituksista (Käytännössä Seligson) rakensin seuraavanlaisen tavoiteallokaation:

Tällä lähdetään liikkeelle. Palauttaminen olisi tarkoitus hoitaa aina vuoden lopussa. Olkoon tämä siis meikäläisen sijoitussuunnitelma. Tarkempia jakoja arvoyhtiöiden ja pienten yhtiöiden välillä teen, kun siihen tulee hyviä mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä salkkuni tilanne on tälläinen:
Muutoksia on siis luvassa. Suurin osa yksittäisistä papereista lähtee myyntiin, ja tilalle napsahtaa Seligsonin indeksejä.Päiväys ja allekirjoitus

 Keravalla 20.2.2011

- Minä -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti