maanantai 29. joulukuuta 2014

Reissurikas vuosi 2014



Vaikka tässä on tullut säästettyä ja oltua suhteellisen tarkka rahan käytön suhteen, on vuosi 2014 ollut yllättävät matkustustäytteinen. Mainittavia isompia reissuja on mm.

  • Purjehdusreissu Turkkiin (viikko)
  • Purjehdusreissu Kökarille (2+ viikkoa)
  • 'Kulttuurimatka' Valko-Venäjälle kavereiden kanssa (vkloppu)
  • Lomareissu Amerikkaan (2 viikkoa)
Vaikka rahaahan tuollainen jenkkireissu polttikin aika hyvin, voin vastaavaa settiä kyllä lämpimästi suositella kaikille! Meikäläisen reissu oli öpaut seuraavanlainen:

-Lento Nyciin, jossa olimme 3 kokonaista päivää (mm. Broadway, NBA, Lentotukialus, Modernin taiteen museo yms..)
-Lento Orlandoon, josta vuokrasimme auton, ja jossa olimme 3 päivää (mm. NHL-matsi Tampassa, Universal Studiosin vuoristoradat, Premium Outletit..)
-Roadtrip Miamiin Mustangille
-Viikon risteily Karibialla (kohteina Cayman-saaret, Jamaica ja Haiti)
-Lento Orlandosta Helsinkiin, Lontoon kautta, jossa n. 12 h visiitti.

TOP-3 jutut reissulla, satunnaisessa järjestyksessä:

-Universalin laitteet
-Salvador Dalin, Picasson ja Van Goghin taulut MoMassa
-Broadway-musikaali

Myös vesijettely Haitin upeissa maisemissa ja uinti delffiinien kanssa Cayman-saarilla (työnsivät ja vetivät) olivat ehkä myös mainitsemisen arvoisia juttuja. Ja tietty cruisailu Mustangilla!

Ko. lennot maksoivat n. 630, risteily 750 ja autovuokra n.220. Matka ei siis itsessään KOVIN kallis ollut, mutta tuohon päälle vielä majoitukset, safkailu ja shoppailut, niin kyllä tuossa useamman kuukauden säästötavoite paloi..

Ja koska kuvat kertovat enemmän kuin paljon sanoja, niin heitetääs kylkeen muutama kuva reissulta:

Intrepid / lentotukialus, hieno museo. Vieressä oli myös kylmänsodan aikainen sukellusvene, jossa aseistuksena 300x tehokkaampia ydinohjuksia, kuin mitä Hiroshimaan tiputettiin. Ja tuolla takakannella avaruussukkula Enterprice. 

Ensimmäinen päivä meni ylöspäin tuijotellessa. Älyttömän korkeita noi rakennukset.. 

Näkymä Staten Islandin lautalta, kun kävimme piipahtamassa siellä, jotta näkisimme vapiksen patsaan vierestä.. 

Empire State Building




Time squaren valoja ja vilskettä keskellä yötä..

Salvadot Dalin ehkä tunnetuin maalaus (MoMa)

Picasson 5. tunnetuin teos; 3 muusikkoa (MoMa)

Van Goghin ympärillä pyöri eniten porukkaa.. (MoMa)

Dinosauruksen luita (Museum of natural history)

Täysikokoinen sinivalas

Kulkupelimme roadtripillä

NHL-matsi Tampassa

Rantatunnelmia Haitilta

Lepäilyä laivalmme yläkannella (Independence Of The Seas)

West Palm Beach

Big Ben, Lontoo

maanantai 1. joulukuuta 2014

Kuukausikatsaus - Marraskuu 2014

Loskainen marraskuu takana, ja tässä kuussa sitten ensimmäistä kertaa Ameriikkaan!


Salkun arvon muutos+1 082 e (kasvua vuoden alusta +7 650 e)
Tuottoindeksin muutos+3,01 % (vuoden alusta +11,25 %)

Sijoitusten arvo hipoo paria kymppiä, mutta vielä jäi raja saavuttamatta, joskin saanen kyllä sen paukautettua vielä tämän vuoden puolella rikki. Parinkympin portaalle ei taida olla erillistä 'porraspalkintoa' asetettu, mutta ajattelin kuitenkin palkita itseni Quadro-kopterilla. Ja ettei se menisi ihan vain leikkimiseksi, niin voisin tuolla toiminimellä tarvittaessa muutamia ilmakuvauksia tehdä.

Ajatus olisi hankkia valmis paketti, jossa olisi konffatut radiot mukana. Samaan syssyyn sitten GoPro-kamera ja FPV-systeemi. Tämä tarkoittaa sitä, että kun laitan lasit päähän maassa, näen suoraa livekuvaa taivaalta, ja voin tavallaan tuolilta käsin lennellä niin, että olisin koneessa itse mukana. Tämä on sitä nykyaikaa. 

Jaa että osaisinko lentää tuollaisella? Noh, itse olen harrastellut RC-juttuja n. 15 vuoden ajan, ja kokemusta löytyy niin perus-lentokoneista, jeteistä, koptereistä yms, joten eiköhän tuollainenkin quod-kopteri pysy helposti ilmassa.. Varsinkin kun mikropiirit tuotakin jo pitkälti pitää ilmassa.

The Kikkis

Kikkis kampesi itseään ylös viime kuisesta montosta, ja tuotti marraskuussa 4,9 %, joka oli jonkin verran ememmän kuin ydinsalkku. Vertailuindeksi taisi tuottaa kyllä yli 5%, joten sille hävittiin, taas. Koostumus tällä hetkellä:
  • YIT Corporation 31,3 %
  • Honda Motor Company Ltd 23,2 %
  • Hennes & Mauritz AB 22,5 %
  • Nokian Tyres Plc 22,3 %

Varallisuus
Varallisuuden kuvaaja voisi olla osapuilleen yllä olevan näköinen. Asunnon arvon arvion nousevan 2% vuosivauhtia, ja laina lyhenee taulukossa 500 e kuukaudessa.. Todellisuudessa luku on suurempi. Arvopaperit tuossa kuvaajassa nousevat sen suunnitellut 500 e / kk, joskin tässäkin luku on toivottavasti suurempi. Vihreä viiva kertoo kokonaisvarallisuuden kasvun, joka on kaikkien muiden kuvaajien summa.

Aloitusluvut
Asunto: 167 000 e
Velka: 152 680 e
Arvopaperit 19 980 e
Total: 34 800 e
Velkasuhde: 81,94 %

Varallisuustavoitteet vuodelle 2015?
Varallisuuden kasvu +15 200 e (kohde 50 000 e, kasvua 44 %)
Velkasuhdeen pienentyminen  7 %-yksikköä -> 75 %

100 000 e varallisuus olisi tarkoitus rikkoa reilussa neljässä vuodessa. Jännä nähdä mikä on todellisuus: Muuttuvatko korot, laskevatko asuntojen hinnat, säilytänkö työpaikan..? Muuttujia on aivan liikaa, mutta pakko ajatella positiivistesti. Yhden oletettavan loven tekisi mahdollinen opintovapaa, jota olen ajatellut ottaa opintojeni polluvaiheeseen ja diplomityön tekoon. Jännä nähsä sen vaikutus.. 

Opiskelut

Pari kurssia taas takana; kustannusjohtaminen ja tuottavuus teollisuusyrityksessä. Luennot yms. siis takana, mutta molemmista puuttuu vielä yhdet harjoitustyöt. Kun nämä saa palautettua, opinnoista onkin sitten takana jo 17%

Veneilyt

Mitkä veneilyt? Ei talvella veneillä.. Joskin vähän on tullut kavereilta kyselyitä, että josko sitä lähdettäisiin keväällä käymässä Välimeren aalloilla.. Kelpaa. +hymiö

*******************



tiistai 25. marraskuuta 2014

LUT - Maailman 300 parhaan joukossa

Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto on yksi maailman 300 parhaasta yliopistosta kansainvälisesti arvostetun Times Higher Education World University (THE) -rankingin mukaan. LUT on rankingissa sijalla 276−300.
Tämä tarkoittaa, että kyseisen rankingin mukaan LUT kuuluu yliopistomaailman parhaaseen kahteen prosenttiin. UNESCO:n arvion mukaan maailmassa noin 17 000 yliopistoa.
Suomen yliopistoista LUT on siis toiseksi paras teknillinen yliopisto ja kaikista maan yliopistoista kolmanneksi paras. Pohjoismaisista yliopistoista ainoastaan Karoliininen instituutti, Tukholman yliopisto ja Uppsalan yliopisto pääsivät maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Suomalaisyliopistoista Helsingin yliopisto on sijalla 103 ja Aalto-yliopisto sijoilla 251−275. Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto ovat sijoilla 301–400.
Vaikuttaa siis siltä, että ainakaan opetuksen laadussa ei pitäisi olla mitään valittamista, mikäli vertaillaan maailman muihin yliopistoihin, sekä uskotaan ko. rankingiä. Ja minähän uskon. +hymiö.

Edit: Lisätään vielä mukaan parhaimmisto:

Vertailun kärkipäässä ovat tuttuun tapaan englannin lielisen maailman yliopistot: California Institute of Technology (Caltech), Harward ja Oxford. Listaa johtava Caltech on LUT:n tapaan kooltaan kompakti ja hyvin fokusoitunut. 
Uutinen LUT:n sivuilla.


(THE on maailman arvostetuimpia yliopistorankingeja. Siinä sijoitetaan järjestykseen maailman 400 parasta yliopistoa. Aineiston tuottaa Thomson Reuters. Arvioitavat osa-alueet ovat tutkimus, opetus, kansainvälisyys ja rahoitus. Listaus on tehty 13 indikaattorin perusteella. LUT osallistui THE-rankingiin nyt ensimmäistä kertaa.)

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Päivityksiä systeemiin

Blogi on nyt.. (tässä välissä tarkistus) vajaa nelisin vuotta vanha. Helmikuussa 2011 aloitin tämän projektin, ja välittömästi myös sen seurailun blogin muodossa. Ensimmäinen postaukseni oli The alku.

Pointti? Noh, ei nyt sen syvällisempää, kuin että ajattelin vähän uudistaa tuota laskentasysteemiä vastaamaan paremmin todellisuutta. Nythän seuraan vain arvopaperisijoituksiani. Tässä ei ole mukana suurinta sijoitustani, asuntoa. Ja kyllä, kyseessä on sijoitusasunto, jota pidän vuokralla. Seurannassa ei myöskään ole velkaa, jolla asunto on hankittu. (Postaus asunnon hankkimisesta)

Tavoitteeni on elänyt omaa elämäänsä tässä blogin vanhetessa, ja nykyään se osapuilleen blogin ajatuksenkin kaltainen: Oma vene ja varaa asua siellä, ilman oravan pyörää - Ja mielellään lämpöisessä.

Monet esimerkiksi tekevät niin, että asustelevat veneessä Kanarian lämmössä sen (alle) 6 kuukautta, jonka Espanjan laki antaa ilman veroseuraamuksia siellä asustella, jonka jälkeen tulevat kesäksi Suomeen. Kanarialla sää on passeli ympäri vuoden ja eläminen on  halvempaa kuin Suomessa.

Erittäin validi vaihtoehto tuollainen järjestely. +hymiö.

Tähän tilanteeseen pääseminen vaatii siis X-summan rahaa, johon koitan päästä. Summaan pitää laskea kaikki, sijoitukset ja asunto (jos ei sielä itse asu) ja tietty vähentää velat. Ja nyt vuoden vaihteen jälkeen ajattelinkin, että voisin ottaa laskelmiin mukaan nämä mainutut muuttujat: Koko varallisuus. Taulukoihin lukuja sijoittelemalla pystyn sitten näkemään, miten aito varallisuuteni kehittyy ja miten velka-asteeni pienenee, nykyisten sijoitusteni seuraamista (entiseen tapaan) tietenkään unohtamatta.

Ts. päivitän seurantaani asuntoni arvon (luonnollisesti vain arvio) sekä asuntolainan. Tästä seurannee se, että varallisuuteni arvo todennäköisesti nousee hieman nopeammin, koska myös kuukausittaiset lainan lyhennykset lisäävät sitä hieman. Ja tästä taas seuraa se, että se motivoi parempiin säästämissuorituksiin, kun tulokset ovat "positiivisempia".

Lähtötilanne on öpaut seuraava:

  • arvopaperit 20 k
  • asunto 170 k
  • velka 150 k
  • varallisuus: 40 k
  • velka-aste 73 %
Myös sijoutusten allokaatio heitti kärrynpyörää tämän muutoksen johdosta: 
  • Osakkeet ja indeksit 12 % 
  • Kiinteistöt 88 %


DI-opintojen seuraaminen

Se minkä tämä blogi on minulle todistustanut on se, että kun on selkeästi mielessä tavoitteet ja kun niitä tavoitteita seuraa, saa aikaan konkreettisia tuloksia. Senpä takia pistän myös noista DI-opinnoistani tämän blogin yhteyteen itselleni pienen seurantasivun, josta näen opintojeni kulun, ja miten maalini lähestyy. Kyllähän nuo opinnot liittyvät kuitenkin omaan talousosaamiseeni sekä toivottavasti myös tulevaisuudessa palkkaani.

Voisin laittaa sinne kurssit ja perään arvosanan (ja loppuun keskiarvon), kun kurssi on tehty. Ja tietysti suorotettujen opintopisteiden seuranta. Nyt se taitaa olla 10/120:stä.

DI-projektin alasivu.




perjantai 7. marraskuuta 2014

Kroatia vs. Turkki (vs. Suomi)

Adrianmeri, Egeanmeri ja Itämeri kisasivat siitä..

Tähän tyyliin alkaa monet vitsit, joissa on mukana skandinaaveja. Nyt ei kuitenkaan tule vitsiä, vaan pieni vertailu Välimeren kohteista.. ja otetaan nyt mukaan se Suomikin. Vertailu on täysin subjektiivinen, ja kertoo näkemykset vain minun näkökulmastani.

Kokemukseni ei ole kovin kattava, joten tekstiin kannattaa suhtautua kriittisesti (kuten aina). Olen ollut purjehtimassa Kroatiassa (Adrianmeri) kaksi kertaa, ja Turkissa (Egeanmeri) kerran. Molemmat Kroatian seiluut olen purjehtinut Splitin lähistöllä, ja Turkin seiluu lähti Göcekistä. Suomessa taas kokemusta on niin Saaristomereltä kuin Suomenlahdelta.

Pisteskaalaksi sovitaan vaikka 0-5.

VESI (veden kirkkaus, puhtaus ja lämpötila)

Tässä kategoriassa voiton nappaa Turkki (5 pst), ja hyvänä kakkosena tulee Kroatia (4 pst). Kroatiassa ja Turkissa vesi on todella kirkasta ja mukavan turkoosia. Pohjaan näkee poikkeuksetta aina kaikissa marinoissa ja rannoissa. Snorklailu on mahtavaa, kun vesi on niin kirkasta.

Kirkasta vettä Kroatiassa

Turkki vie voiton siksi, koska siellä on Suomen tapaan suht. tiukka septikäytäntö, kun taas Kroatiassa porukka pumppaa jätöksiään surutta mereen. Tämä myös ohjeistetaan charterfirman toimesta, eikä septejä varsinaisesti tyhjätä säiliöihin koskaan.

Lämpötilasta sen verran, että keväisin vesi on huomattavasti viileämpää, kuin syksyllä. Keväällä Turkissa (pääsiäisen aikoihin) ulkolämpötila oli sielä 20-25 korvilla veden ollessa vajaassa 20:ssä. Syksyllä vesi huomattavasti lämpöisempää.

Suomen vesistä (2 pst) sen verran, että viime kesänä Saaristomerellä seilattuamme emme voineet edes mennä uimaan, kun vesi oli täynnä sinilevää. Paluumatkalla Hangon jälkeen sitten pääsimme pari kertaa pulahtamaan, mutta veden ei voi kovinkaan monessa paikassa sanoa olevan kirkasta.

Pisteet
Turkki 5
Kroatia 4
Suomi 2 (säälistä kakkonen, ja voisihan se saastuneempaakin olla..)

MAISEMAT JA NÄHTÄVYYDET

Linnoitus Kroatiassa (Trogir)
Tämä(kin) on tietenkin makuasia, mutta annan pisteet Kroatialle. Sieltä löytyy paljon Unescon maailmanperintö-kohteita, ja komeita linnoituksia on paljon. Myös luonnonpuistot ovat mitä kauneimpia Kroatiassa.

Turkista löytyi myös muutama (oikeastaan aika paljonkin) hieno nähtävyys ja mielenkiintoinen kohde, eikä maisemissakaan ole valittamista. Kaunista Välimerta ja korkeita vuoria kelpaa ihailla.

Suomen maisemat ja nähtävyydet ovat vähän toisentyyppisiä. Suomen saaristo on nähtävyys sinänäsä, mutta nähtävyydet itsessään ovat vähän vähemmässä.

Pisteet 
Kroatia 5
Turkki 4
Suomi 2

Kansallispuisto Kroatiassa (Skradin)
SAARISTO

Tämä menee tietenkin Suomelle! Saaria piisaa reilusti ja monet niistä jopa oikeinkin kivoja ja kauniita. Kroatiasta löytyy myös kivasti saaria, joskin ne ovat paljon isompia kuin Suomen pienet saaret. Kroatian saarista mainittakoon, että viime vuosion kovan purjehdusbuumin ansioista niistä monesta saarista löytyy erittäinkin kattavat ACI-Marinat.

Hanko & kaunis saaristo

Turkissa purjehdus tapahtui käytännössä kokonaan vain ranniokkoa pitkin seilaten, kun saaria vaan ei juurikaan ollut (muutamia kivoja poikkeuksia totta kai löytyi)

Pisteet
Suomi 5
Kroatia 4
Turkki 2

Upeaa Suomen saaristoa! (Koningskär)


LAHDET JA POUKAMAT

Eli paikat, johon purjeveneellä voi vähän piipahtaa uimaan tai syömään tai suojaan tuulia. Tämä menee Kroatialle. Sen isot saaret tarjoaa paljon kivoja lahtia ja poukamia, joissa on kiva uida ja tarvittaessa yöpyä. Tälläisistä löytyy usein myös pieniä idyllisiä kyliä, joissa voi käydä vierailemassa ja jopa käydä vierailulla viinitilallisten kotona maistelemassa viiniä.

Uimastoppi Kroatiassa
Pisteet
Kroatia 5
Suomi 3
Turkki 2

MARINAT


Tyypillinen Suomalainen marina
Tässä pitää laittaa piikkipaikalle Kroatia. Kuten edellisessä kategoriassa mainittiin, uudenhkot (ja tilavat) ACI-marinat ovat hyvin varusteltuja, ja niitä löytyy suht. paljon passeleiden välimatkojen päässä. Suomessa taas marinat ovat aika pieniä, ja varsinkin saaristomerellä se typerä munaravi aikaisin aamusta toiseen marinaan, että saadaan venepaikka, on ärsyttävä (varsinkin kun tykkään nukkua myöhään). Ts. Marinat ovat Suomessakin pääsääntöisesti hyviä ja niitä on paljon, mutta ne ovat tukossa (ainakin kesällä). Ei kiva..

Turkissa Marinat olivat pääsääntöisesti aika isoja, joskin niitä oli aika harvassa

Turkissa taas tilaa oli myös hyvin (ainakin keväällä), eikä varustuksessa ollut valittamista. Tosin marinoiden määrässä voisi olla parantamisen varaa. Etäisyydet marinoiden välillä kasvoivat välillä todella pitkiksi. Hintatasosta sen verran, että Kroatia on selkeästi kallein (60-150e/yö), kun taas Suomessa yöpyy parilla kympillä. Turkissa hintataso on jossakin Suomen ja Kroatian välissä.

Pisteet
Kroatia 4 (halvempi hinta, niin olisi 5)
Suomi 3
Turkki 3

AKTIVITEETIT

Tämä menee taas selkeästi Turkille! Ja ero on selkeä. Turkissa osasta marinoita lähtee järjestettyjä "excursioita" mielenkiintoisiin paikkoihin. Me kävimme mm. katselemassa merikilppareita ja tutustumassa paikalliseen "Venetsiaan". Myös kattiajelua (pieniä katamaraaneja) olisi ollut tarjolla sekä vetovarjoilua, mönkkärisafaria yms. Ja vuorilta pääsi hyppäämään liitovarjolla tandem-hypyn. Päätin kokeilla yhtä. Pelottavinta ei tuossa ollut itse hyppy, vaan matka sinne vuorelle erittäin heikkokuntoista kapeaa tietä pitkin vanhalla romulla autolla.. hrrr.

Huomaa maisemat! Veneemme kuvassa vasemmalla, kiva ankkuripaikka, vai mitä?
Suomessa eikä Kroatiassa juurikaan varsinaisia aktiviteettä etsinnöistä huolimatta ole tullut vastaan.

Pisteet:
Turkki 4
Kroatia 1
Suomi 1

HINTATASO (marinamaksut, vuokraveneen hinta)

Missään ei erityisemmin halpaa ole. Halvinta kuitenkin on Turkissa, joten pisteet sille. Myös vene oli selkeästi Halvempi Turkissa kuin esim Kroatiassa. Turkissa pääsiäisenä 47 jalkainen siisti jahti 1200e/viikko, kun taas Syksyllä 44 jalkainen jahti Kroatiassa 2200e/viikko. Suomessa on kesällä vuokrahinnat samaa tasoa kuin Kroatiassa (ja muualla maailmassa).

Pisteet
Turkki 4
Kroatia 3
Suomi 2

ILMASTO (lämpötila & tuulet)

Turkissa on pisin purjehduskausi, joten siitä 4 pistettä. (Karibialle menisi 5) Suomen pari hassua kesäkuukautta on kyllä surullisen vähän, ja kun varianssia säänsuhteen kyllä piisaa. Turkkiin kannattaa mennä joko pääsiäisen korvilla tai sitten syksyllä. Pääsiäisenä sesonki ei ollut vielä alkanut, ja tilaa oli kaikkialla hyvin. Lämpötila oli kuitenkin jo parempaa Suomen kesää, eli 25 korvilla. Vesi ei vielä tosin lämmintä ole.

Veneilyä lämpöisessä Turkin keväässä
Kroatiassa taas parasta aikaa lienee syksy: Off-sesonki ja hinnat halvat, ja sää aurinkoista ja lämpötila parhaimmillaan 25-30 luokkaa. Tuulia mulla on ollut joka kerta ihan passelisti Välimerellä, joskin koneajoakin on tullut aina sellaiset 15-20h.

Pisteet 
Turkki 4
Kroatia 3
Suomi 1

HAASTEET (rantautumiset, karikot, sää)

Loppuun vielä pieni kohta, haasteet. En tätä sen kummemmin ala pisteyttämään, koska en tiedä onko haastavuus hyvä, vai huono. Jokatapauksessa se on seleästi korkein Suomessa! Meillä on kiviä ja kareja ja tästä syystä merikorttia pitää lukea ja seurata koko ajan. Myös tuulet osaa olla aika yllättäviä, joskin myös Kroatiassa on muutama "kiva" tuuli-ilmiö, joka saattaa yllättää ikävästi..

Turkissa ja Kroatiassa homman nimi on kivien ja karien suhteen about tälläinen: Älä törmää rantaan! Syvä alkaa heti rannasta, eikä kiviä ja kareja käytännössä ole missään. Sen suhteen purjehdus välimerellä on helppoa.

Ei pisteytystä.

YHTEENVETO

Pisteet
Turkki 30 pst
Kroatia 29 pst
Suomi 17 pst

Ilman painotuksia, voittajaksi selviytyi näköjään Turkki. Varsinkin jos aktiviteetit, lämmin sää ja kivat maisemat kiinnostavat, Turkki on hyvä vaihtis. Oma suosikkini tosin on Kroatia, koska arvostan hyviä marinoita, hienoja nähtävyyksiä, sopivia poukamia ja lämmintä säätä.

Pieni kylä Kroatiassa


keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kuukausikatsaus - lokakuu 2014

Yksi kuukausi taas takana, ja pian viimeinenkin vuosineljännes puolessa välissä.

Salkun arvon muutos: +1 016 e (kasvua vuoden alusta +6 568 e)
Tuottoindeksin muutos: -2,57 % (vuoden alusta +8,0 %)

Salkun kokonaisarvoa laski mm. tuo Kikkiksen katastrofaalisen huono move: Papereiden myynti montussa. Noh, Kikkiksen filosofia on tehdä moveja, mutta tällä kertaa ei kyllä osunut. Eikä uudet hepatkaan ole oikein lentoon lähteneet. Parin kuukauden hiljaiselon säästöön laittamisen osalta myös lopetin, ja laitoin kolmen kuukauden jemmat Seligsonille -> Ensimmäiset Pharma ostot, Global brands ja kehittyvät.

The Kikkis

Tulos oli järkyttävän huono, -13,37 %. Nykyisistä uusita ratsauista heikoiten on lähtenyt käyntiin Nokian renkaat. Sen arvo on tippunut joku kymmenisen prosenttia.. Ajoitukseni oli mitä huonoin, kun juuri ostoni jälkeen ilmoitettiin Venäjän huonoista luvuista -> droppi. (vaikka laskua oli jo tiedossa olevan tilanteen vuoksi jo tullut aiemminkin)

Säälittävän huono tulos.. 

  • YIT Corporation 30,5 %
  • Honda Motor Company Ltd 24,6 %
  • Hennes & Mauritz AB 22,3 %
  • Nokian Tyres Plc 21,9 %

Opiskelut

Lappeenrannan opinnot ovat alkaneet mitä mainioimmin. Kaksi kurssia monesta on takana, ja keskiarvo muikea 4,5. (kurssit: Tuotannon- ja materiaalinohjaus sekä tilastomatematiikka). Haaga-Helian opettajakorkeakoulun opinnot taas vastaavasti laahaavat hieman aikataulusta perässä.. Mutta kyllä tämä tästä.

60 tonnin tavoite

Kirjoittelin huhtikuussa, että otan tavoitteekseni saada tänä vuonna aikaiseksi 60-donan tulot. Ja tuloilla tarkoitan tässä tapauksessa "liikevaihtoa", eli palkkaa bruttona, bruttotuloja vuokraus-busineksestä, bruttotuloja vuokrakämpästä ja sijoitusten arvon muutosta. Tällä hetkellä (ennen kahta viimeistä kuukautta) ollaan aikataulusta hieman edellä, joten tavoite näyttää realistiselta. Toki käteen jäävä osuus ei ole viime vuodesta juurikaan muuttunut, eli verottaja ottaa kaikesta jukelittoman suuren osan..

Veneilyt

Wilma nostettiin talviteloille eilen, kovassa tuulessa. Aallokko oli todella iso, ja veneen saaminen nosturiin oli aika hurjaa puuhaa.. Onnistuimme kuitenkin saamaan neitokaisen hienosti ylös, odottamaan ensi kesän kuumia purjehdussäitä.



torstai 30. lokakuuta 2014

Ottamani valokuva julkaistiin Vene-lehdessä!

Sain tässä jokunen aika sitten todella mukavan mailin. Siinä Alma-median tyyppi kyseli tilinroani, ja pyysi verokorttiani. Kyseessä ei ollut Nigerialais-huijaus, vaan olin joskus alkuvuodesta laittanut Vene-lehdelle (Lokikirja -palsta) kuvan, jonka ne nyt syyskuun numerossa sitten julkaisivat.

Ja mikä mukavinta, kyseessä ei ollut ihan pieni kuva jossain lehden kulmassa, vaan vaatimattomasti KOKO aukeamankokoinen kuva! (Tähän hymiö)

Palkkio julkaistusta kuvasta oli 100 e, josta tosin verottaja vei 40%.. 

Ja vaikka itse sanonkin, niin onhan tuo kuva kyllä aika maukas, vai mitä?

Kuva ensimmäiseltä Kroatian seiluultani. Kuvassa Kroatipappa nostamassa verkkoja auringon laskiessa.

Kuva lehdessä, lehden toinen aukeama.
Ko. lehti

maanantai 27. lokakuuta 2014

Elämäni ensimmäinen regatta!

Jos termi on uusi, niin tässä hieman sivistystä:

"Regatta on veneiden nopeuskilpailu, yleensä purje- tai soutuveneiden välinen. Se voi koostua yhdestä tai useammasta lähdöstä, jotka purjehditaan rajatun ajan sisällä. Regataksi voidaan kutsua myös kilpailusarjan päätösjuhlallisuuksia."

-Purjehduskilpailut Suomessa, SPV

Sain eräänä (kesä-) sunnuntaina puhelun, jossa ystäväni tiedusteli parin viikon päässä olevan viikonloppuni ohjelmaa. Vastasin, että yks pieni matsi sielä olisi (HJK-Barca), joka pitäisi käydä väijymässä.

Silloin olisi myös "Samppanja Regatta". Kaveri valotti, että heiltä puuttuisi miehistöstä gasti, joka olisi sähäkkä liikkeissään ja nopea oppimaan uutta. Ja koska Helsinki-Tallinna Race meni meidän venekunnalta ohi (emme saaneet katsastettua ajoissa), niin päätös oli helppo - Count me in!

Suunnitelma ja ohjelma oli osapuilleen seuraava: Vene (s/y Morgana) oli kotisatamassaan Hamarissa (Porvoo), josta se olisi tarkoitus perjantaina työpäivän päätteeksi siirtää kisamestoille Helsinkiin. Siirtopurjehduksen aikana oli tarkoitus treenata kisamiehistöllä muutamia manööverejä, kuten spinnupuomin käyttöä kisatilanteessa (vähän erikoinen viritelmä, jossa se oli koko ajan kiinni mastossa, ja siinä oli sellainen luistava kisko) yms. Siirto meni hyvin, ja roolit alkoivat olla selvillä.. Olimme perillä pe iltana myöhään yöllä..

Lauantai-aamu valkeni kauniissa ja lämpöisessä säässä - tosin täysin tyynenä.

Laitiriparlamentti pohtii syntyjä syviä.. (kuvassa Kippari-Antti ja Juho)
Kilpailun starttia jouduttiin siirtämään, mutta jo reilun tunnin odottelun jälkeen tuuli nousi, ensimmäiset veneet lähtivät laiturista radalle.

Kuvia Liuskasaaresta, järjestävän seuran (HSS) satamasta

Kuvia Liuskasaaresta, järjestävän seuran (HSS) satamasta




Kuva meikäläisen T-paidasta (jollaisen osallistujat saivat)


 Chamapagne Jaguart Baltic Classic Master Cup, eli kotoisammin Samppanja-Regatta, on nimensä mukaan klassisten veneiden kilpailu. Kisaveneet koostuivat siis vanhoista puisista köliveneistä. Kisassa jaettiin SM-tittelit mm. Hai-veneissä, kutosissa ja kaseissa.

Hai-veneitä kisaamassa juuri ennen meidän lähtöä. (Kuva: minä)


Me osallistuimme 'diverse kryssare' -sarjaan, eli sarjaan jossa kaikki veneet olivat erilaisia, ja jokaisella veneellä oli oma "tasoitusluku", lys-luku. Tämä on vähän kuin golffissa tasoitus, jolla mahdollistetaan se, että erikokoiset veneet voivat purjehtia kilpaa "tasaväkisesti". Mitä korkeampi lys, sitä nopeampi vene.

s/y Morgana (kuva Rautapää, editointi minä)

Mainittakoon vielä, että sarjassamme kisasi mm. Pekka Herlinin ex-vene ja Lasse Mårtensonin ex-vene.

Itse kilpailuista voisi tarinoida paljonkin, se oli ninittäin todella hektistä ja intensiivistä ja TODELLA jännittävää! Kisat purjehdittiin siis ratakisana, ts. kiersimme kahta poijua ympäri, 3 kierrosta. Kisassa opin älyttömästi kisoihin liittyviä juttuja niin taktiikasta kuin käytännön säännöistä. mm. Se lähtö oli mielentkiintoinen tapahtuma kaikkine kellotuksineen ja erilaisine lippuineen yms..

Viimeisen lähdön startti, jossa saimme erinomaisen lähdön. Me vasemmalla, keskellä partiolaisten vene ja oikealla joku Venäläinen vene. (Kuva: Rautapää, editointi: Minä)

Lauantaina ajoimme 2 lähtöä (3 kierrosta / lähtö) ja sunnuntaina myös kaksi lähtöä. Paransimme lähtö lähdöltä toimintaamme ja aikaamme, ja viimeisen lähdön viimeisellä käännöksellä (yläpoijulla) voinen sanoa, että toimintamme hipoi jo täydellisyyttä (tähän hymiö).

Emme olleet tarkasti kärryllä (lähinnä tasoitusjärjestelmän takia), että mikä meidän sijoituksemme tulisi olemaan. Kyllä me laskelmia teimme ja pohdimme, että sijoituksemme saattaisi olla jopa 2-4, painon ollessa tuolla parempien sijoitusten kohdalla.


Shamppanja-Regatan palkintopöytä. Ei-niin-yllättäen Samppanjaa oli aika paljon.

Viralliset tulokset tulivat seinälle, ja ne olivat mitä ilahduttavimmat! Olimme toisia. Tosin kun itse pakintoseremonia koitti, ja kävin pokkaamassa palkinnon meidän miehistön puolesta, olimme vasta kolmansia.. Yksi vene oli käynyt päivittämässä Lys-lukuaan, ja sillä sitten voitti koko kisan.. Käsittämätöntä, että niin voi tehdä sen jälkeen, kun viralliset tulokset oli jo julkistettu.. Noh, palkintopallisija, pullo Samppanjaa ja mahtava kokemus, en todellakaan valita!



Palkinto kädessä on helppo hymyillä


Kuten todettu, opin kilpailemisesta paljon uutta. Myös sen, että sehän on aivan himskatin (mikä sana?) hauskaa ja jännittävää! Ensi kesänä pitää kyllä koittaa päästä myös Wilmalla skabailemaan, vaikka tämä meidän "uppotukki" ei kyllä kärkisijoista taistele.

..Ja koska pärjäsimme hienosti tuossa kisassa, sain myös kutsun seuraavana vkloppuna kisattavaan Viaporin Tuoppi -regattaan, mutta kalenterissani oli silloin menoa: Lahdessa Mölkyn MM-kisat, joten jouduin tuolloin valitettavasti kieltäytymään kunniasta.

Uusia kisoja odotellessa.

-J-



************************









perjantai 24. lokakuuta 2014

Q3 / 2014

Tähänkö sitä on menty? Kun ei enää niin kirkkaana ole tavoitteet edessä (vrt. lupakirja), myös motivaatio ja blogin päivitys kärsii.. Niin se taitaa olla. Mutta, asiaan:

Q3/2014 meni tovi sitten, ja lyhyesti numerot siitä:


  • Sijoitusten tuotto: +1,6 %
  • Pääoman kasvu: +780 e
  • Lopputilanne: 17 870 

Alkuvuoden tahti on tuntuvasti hiljentynyt (mikä oli tietysti odotettavissa), ja laskua on varmasti tulossa. En ole edes nyt kahteen viime kuukauteen laittanut mihinkään mitään, mutta olen kyllä varannut ko. summan sivuun. Laitan sen kiinni, kunhan tiedän mitä sille teen. Todennäköisesti se lähtee Seligsonille.

The Kikkis

Myönnän, mokasin isosti. Tein juuri niin kuin ei milloinkaan saisi tehdä. Kun kurssit tässä jokunen päivä droppasivat, menin ja painoin paniikkinappulaa.. "Hauskinta" tässä on se, että kun kaverini minulta asiasta kysyi, että "mitä pitäisi nyt tehdä, kun kurssit alko syöksymään?". Vastasin siihen että Ei missään nimessä pidä myydä, vaan ostaa lisää. Osta silloin kun muut myyvät jne.. 

Noh, itse tein juuri päin vastoin. Toki puolustuksekseini voin sanoa, että mun paperit koostuivat vain Oravasta ja Venäjä-rahastosta. Ehkä nyt ei ole hyvä aika holdata Venäjää.. (Tai ehkä on). Ja tosiaan, kun mokista puhun, ne koskevat vain The Kikkistä. "Pääsijoituksiani" en ole myymässä, eli Seligsonin passiivisia osuuksia, kuten strategiani on.

En sitten pitänyt rahoja kauaa irtonaisena, vaan pistin ne kiertämään. Nyt kykkiksen koostumus näyttää tältä:
  • YIT Corporation 31 %
  • Honda Motor Co. 24 %
  • Nokian Tyres Plc 24 %
  • Hennes & Mauritz 21 %

Jaa miltäkö The Kikkisen 3 kk kuvaaja näyttää? Noh, ei kovin imartelevalta:


last 1 year
Koko viimeisen vuoden hyvä tuotto suli tuossa parin päivän aikana.. Toki esim Orava sitten rekylöi, ja nousi.. JA olin tietty juuri hypännyt pois. Tyhmää sinänsä, koska viimeisen vuoden aikana tapahtuneet nousupiikit kikkiksellä ovat nimenomaan tuolla "rekyylitaktiikalla" suoritettuja liikkeitä: Ostin kun joku paperi droppasi, ja nousun jälkeen sitten myin -> Profit.

Koulut

Opiskelut ovat täyttä tohinaa päällä. Opiskelen tällä hetkellä kahdessa paikassa - Työn ohessa tietenkin. Kyllä, vapaa-ajasta EI OLE pulaa. Haaga-Helian opettajakorkeakoulussa suoritan ammatillisen opettajan pätevyyttä (60op) ja Lappeenrannan Teknillisessä Yliopistossa luen tuotantotaloutta. (Inssiopintoni kuittasivat kandivaiheen, eli luen vain maisterivaiheen, 120 op)

Haaga-Helian opinnoissa on hieman kertynyt jo rästitehtäviä (ei prioriteetissa kovin korkealla), mutta LUTissa menee taas mainiosti! Kaksi varsinaista kurssia on nyt suoritettu, ja voinen sanoa olevani enemmän kuin tyytyväinen numeroihini:

  • Tuotannon- ja materiaalinohjaus: 4 (2 case-harjoitusta; Wiener ja Valvet Oy)
  • Tilastomatematiikka: 5 (!?!)


Veneily

Hiljaista. Sen kesälomareissuni jälkeen muut ohjelmat ovat verottaneet veneilyaikaa. Vene pitäisi nostaa talviteloille su 2.11, eli aika myöhäiseksi on nosto jäänyt..

Tulevia veneilyjäkään ei ole suunnitelmissa ulkomaille.. Mitä nyt opiskelijakolleegoiden kanssa ollaan vähän puhuttu, että josko sitä kävisi kevään jälkeen "palkintomatkalla" Välimerellä vähän purjehtimassa. Tämä toki vain heittona, mutta mielenkiintoinen idea..


********************