torstai 4. maaliskuuta 2021

Avainluvut 2020

Sijoitusten tuotto: +3,44 %

Salkun pääoman tuotto: +1387 € (muutos +3 344€)

Vuosi 2020 oli mielenkiintoinen. Salkku Von Hempan strategialle se oli enemmän kyllä katastrofaalinen. Sijoituksista iso osa oli kiinni Jenkkiläisissä 'osinkopapereissa'. Jostain syystä tällaisille (tai ainakin mun valitsemille) kohteille isku oli kova; Tippuivat keskimäärin indeksejä jyrkemmin, eivätkä nousseet/palautuneet kuten muut.

Muutin myös strategiaani sijoitusteni (ja yleisesti businesteni) osalta viime vuonna jonkun verran, ja nämä valinnat eivät toimineet tämän pörssiliikehdinnän kanssa hyvin yhteen: Jouduin siis lunastelemaan heikoilla hinnoilla sijoituksiani toisiin kohteisiin. Käytännössä yritystoimintani ylösajoon. Mutta yhtä kaikki, ei se vuosi miinukselle kuitenkaan jäänyt, mutta indekseille hävittiin rumasti. Mutta uskon, että munien kasaaminen yhteen koriin (on sielä vielä kivasti myös hajautusta) myös tuottaa minulle kohtuullisesti  tulevaisuudessa. 

Lisäilen tähän alle vähän kuvaajia sijoitusteni seurannasta ja kehityksestä isommassa kuvassa. Alla kuvassa saldot, lisäykset ja tuotot kuvattuna vuositasolla.

Sini-Punakuvaaja taas kertoo sen, paljonko olen euromääräisesti lyönyt vuositasolla erilaisiin sijoituksiin kiinni, ja paljoko niiden realisoitavissa oleva arvo on ollut vuoden päätteeksi. 

 

Kakkukaaviosta voi nähdä tällä hetkellä, että suurin osa varallisuudesta on minulla, kuten varmasti monella muullakin Suomalaisella, omassa asunnossa.

Asunnon arvon määrittely ei kovin tietellistä ja tarkkaa ole, mutta jonkinlainen valistunut estimaatti siitä on. Tarkennuksena vielä, että kuvaajassa asunnon osuus on nimenomaan velaton osuus. Eli arvo vähennettynä asunnon velan määrällä. 


Viimeisessä kuvassa on visiokäyriä eri mitattavista kohteista; Sininen viiva on Salkku Von Hemppa, eli mun sijoitukset joita seuraan. Keltainen (vai oranssi?) kuvastaa asunnon arvoa ja se mietoa arvon nousua täällä Helsingissä. Jos asuntojen arvot täälä alkavat laskea, päivitän kuvaajan kulmakerrointa.

Vihreä viiva on laina, jota koitan saada laskemaan kuukausittain. Nämä kaikki ynnättynä päästään lilaan viivaan, joka yrittää kuvastaa varallisuuttani. Tai siis sen visio ja tavoite. Punainen kuvaaja kertoo, miten hyvin olen onnistunut seuraamaan tavoitetta. 


OMA YRITYS?

Laitan loppuun vielä hieman lisätietoa mun yrityksestä. Olen sen rekisteröinyt tosiaan jo 2016, jolloin tarkoitus oli alkaa dikitoimaan rautatiealan koulutuksia. Osakeyhtiön nimi on OBETUS OY. Tuolloin ei toiminta oikein ottanut tuulta alleen, koska Liikenneviraston (silloinen nimi) näkemykset verkkokoulutuksesta eivät olleet minun visoideni kanssa samoilla aaltopituuksilla. 

Viime vuonna aloin toteuttaa koulutuksia alihankintana parille turvallisuuskoulutuksia tarjoavalle yritykselle. Tämän lisäksi rekisteröin aputoiminen,  Obetus Consulting. Tällä hetkellä jatkan nykyisiä hommiani erilaisissa infrahankkeissa toimien alikonsulttina isommille rakannuttajakonsulttiyrityksille. Ja porkkanaksi vielä kakun päälle kuvaaja Hallituksen yrityksen johdolle (eli itse itselleni) tekemästä tavoitteesta, johon olen aikaisemmissa postauksissa viitannut: Race For The Bonus! Ja itseasiassa samalla myös kaverille dinneri -race. Joskus lupasin, että jos onnistun saamaan liikevaihtoa vuoden aikana yli 100k, niin sitten istutaan alas ja vedetään steikit. Jännä nähdä miten käy. +hymiö.