sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Sijoitusstrategia yritykselle

Parhaimmat sijoitustuotot olen onnistunut tekemään silloin, kun olen toteuttanut sijoitusstrategiaa 'by the book'. Käytännössö siis silloin, kun olen tehnyt sijoituspäätöksiä jälkikasvulle tai avopuolisolle. JOS olisin sijoittanut omat varani samalla tavalla, minun salkkuni arvo olisi aika paljon suurempi tällä hetkellä. 

Tämän takia ajattelin, kun nyt olen vastuussa myös yritykseni sijoitusten hallinnassa, voisi olla fiksua tehdä sijoitusstrategia.. Ja pysyä siinä! 

Tavoitteena strategialla olisi siis se, että kaikenlainen kikkailu ja kokeilu, niin hauskaa kuin se onkin, huutaisi poissaolollaan. Strategian pitäisi olla ohjenuora sille, miten yritys sijoittaa mahdollisen (!) voiton joka yrityksen kassaa kertyy. Tarkoitus on maksaa ulos sen 8 % pääomasta, jonka halvalla verolla voi ulos nostaa, ja loput jättää taseeseen poikimaan sijoitusten avulla.

Ajattelin strategiaksi tehdä seuraavanlaisia valintoja:

Pääjako

Osakkeet ja osakerahastot 75 % (60-95%)

Korkosijoitukset                20 % (5-30%)

Muut sijoitukset                 5 % (0-10%)

Osakkeet ja rahastot -kohdassa on myös sisäinen tavoitejako. Tämä jaetaan ns. runkosalkkuun ja osinko-osakkeisiin. Tällä tavalla on tarkoitus generoida osinkotuottojen kautta hieman kassavirtaa. Osakeyhtiöiden paino tulee olla 25-45%, runkosalkun viedessä loput. 

Osakeyhtiöiden tulee edelleen noudattaa tarkempaa jakoa siten, että suuret yhtiöt ottavat 65 %, keskisuuret 25% ja pienet yhtiöt 10 % painosta. Taloudellisina valintakriteereinä ko. yhtiöille on koon lisäksi P/E sekä osinko-prosentti. Ensimmäisen luvun tulisi olla alle 20 ja osinkoprosentin vähintään 4 %. 

Runkosalkun koostumus tulee koostua pienikuluisista rahastoista, jotka on hajautettu sekä maantieteellisesti että toimialoittain.

****

Strategia on v0.2, ja päivittelen, täytän ja tarkennan sitä myöhemmin. Kerran vuodessa teen katselmuksen, miten hyvin salkku on seurannut strategiaa ja millaisia tuloksia sijoituksilla on saatu. Tämä katselmus on vuoden ensimmäisessä hallituksen kokouksessa, jossa tulos esitellään hallitukselle.  Strategian toimeenpanosta vastaa herra toimitusjohtaja.

Onko tuo strategia mistään kotoisin? 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti