perjantai 7. marraskuuta 2014

Kroatia vs. Turkki (vs. Suomi)

Adrianmeri, Egeanmeri ja Itämeri kisasivat siitä..

Tähän tyyliin alkaa monet vitsit, joissa on mukana skandinaaveja. Nyt ei kuitenkaan tule vitsiä, vaan pieni vertailu Välimeren kohteista.. ja otetaan nyt mukaan se Suomikin. Vertailu on täysin subjektiivinen, ja kertoo näkemykset vain minun näkökulmastani.

Kokemukseni ei ole kovin kattava, joten tekstiin kannattaa suhtautua kriittisesti (kuten aina). Olen ollut purjehtimassa Kroatiassa (Adrianmeri) kaksi kertaa, ja Turkissa (Egeanmeri) kerran. Molemmat Kroatian seiluut olen purjehtinut Splitin lähistöllä, ja Turkin seiluu lähti Göcekistä. Suomessa taas kokemusta on niin Saaristomereltä kuin Suomenlahdelta.

Pisteskaalaksi sovitaan vaikka 0-5.

VESI (veden kirkkaus, puhtaus ja lämpötila)

Tässä kategoriassa voiton nappaa Turkki (5 pst), ja hyvänä kakkosena tulee Kroatia (4 pst). Kroatiassa ja Turkissa vesi on todella kirkasta ja mukavan turkoosia. Pohjaan näkee poikkeuksetta aina kaikissa marinoissa ja rannoissa. Snorklailu on mahtavaa, kun vesi on niin kirkasta.

Kirkasta vettä Kroatiassa

Turkki vie voiton siksi, koska siellä on Suomen tapaan suht. tiukka septikäytäntö, kun taas Kroatiassa porukka pumppaa jätöksiään surutta mereen. Tämä myös ohjeistetaan charterfirman toimesta, eikä septejä varsinaisesti tyhjätä säiliöihin koskaan.

Lämpötilasta sen verran, että keväisin vesi on huomattavasti viileämpää, kuin syksyllä. Keväällä Turkissa (pääsiäisen aikoihin) ulkolämpötila oli sielä 20-25 korvilla veden ollessa vajaassa 20:ssä. Syksyllä vesi huomattavasti lämpöisempää.

Suomen vesistä (2 pst) sen verran, että viime kesänä Saaristomerellä seilattuamme emme voineet edes mennä uimaan, kun vesi oli täynnä sinilevää. Paluumatkalla Hangon jälkeen sitten pääsimme pari kertaa pulahtamaan, mutta veden ei voi kovinkaan monessa paikassa sanoa olevan kirkasta.

Pisteet
Turkki 5
Kroatia 4
Suomi 2 (säälistä kakkonen, ja voisihan se saastuneempaakin olla..)

MAISEMAT JA NÄHTÄVYYDET

Linnoitus Kroatiassa (Trogir)
Tämä(kin) on tietenkin makuasia, mutta annan pisteet Kroatialle. Sieltä löytyy paljon Unescon maailmanperintö-kohteita, ja komeita linnoituksia on paljon. Myös luonnonpuistot ovat mitä kauneimpia Kroatiassa.

Turkista löytyi myös muutama (oikeastaan aika paljonkin) hieno nähtävyys ja mielenkiintoinen kohde, eikä maisemissakaan ole valittamista. Kaunista Välimerta ja korkeita vuoria kelpaa ihailla.

Suomen maisemat ja nähtävyydet ovat vähän toisentyyppisiä. Suomen saaristo on nähtävyys sinänäsä, mutta nähtävyydet itsessään ovat vähän vähemmässä.

Pisteet 
Kroatia 5
Turkki 4
Suomi 2

Kansallispuisto Kroatiassa (Skradin)
SAARISTO

Tämä menee tietenkin Suomelle! Saaria piisaa reilusti ja monet niistä jopa oikeinkin kivoja ja kauniita. Kroatiasta löytyy myös kivasti saaria, joskin ne ovat paljon isompia kuin Suomen pienet saaret. Kroatian saarista mainittakoon, että viime vuosion kovan purjehdusbuumin ansioista niistä monesta saarista löytyy erittäinkin kattavat ACI-Marinat.

Hanko & kaunis saaristo

Turkissa purjehdus tapahtui käytännössä kokonaan vain ranniokkoa pitkin seilaten, kun saaria vaan ei juurikaan ollut (muutamia kivoja poikkeuksia totta kai löytyi)

Pisteet
Suomi 5
Kroatia 4
Turkki 2

Upeaa Suomen saaristoa! (Koningskär)


LAHDET JA POUKAMAT

Eli paikat, johon purjeveneellä voi vähän piipahtaa uimaan tai syömään tai suojaan tuulia. Tämä menee Kroatialle. Sen isot saaret tarjoaa paljon kivoja lahtia ja poukamia, joissa on kiva uida ja tarvittaessa yöpyä. Tälläisistä löytyy usein myös pieniä idyllisiä kyliä, joissa voi käydä vierailemassa ja jopa käydä vierailulla viinitilallisten kotona maistelemassa viiniä.

Uimastoppi Kroatiassa
Pisteet
Kroatia 5
Suomi 3
Turkki 2

MARINAT


Tyypillinen Suomalainen marina
Tässä pitää laittaa piikkipaikalle Kroatia. Kuten edellisessä kategoriassa mainittiin, uudenhkot (ja tilavat) ACI-marinat ovat hyvin varusteltuja, ja niitä löytyy suht. paljon passeleiden välimatkojen päässä. Suomessa taas marinat ovat aika pieniä, ja varsinkin saaristomerellä se typerä munaravi aikaisin aamusta toiseen marinaan, että saadaan venepaikka, on ärsyttävä (varsinkin kun tykkään nukkua myöhään). Ts. Marinat ovat Suomessakin pääsääntöisesti hyviä ja niitä on paljon, mutta ne ovat tukossa (ainakin kesällä). Ei kiva..

Turkissa Marinat olivat pääsääntöisesti aika isoja, joskin niitä oli aika harvassa

Turkissa taas tilaa oli myös hyvin (ainakin keväällä), eikä varustuksessa ollut valittamista. Tosin marinoiden määrässä voisi olla parantamisen varaa. Etäisyydet marinoiden välillä kasvoivat välillä todella pitkiksi. Hintatasosta sen verran, että Kroatia on selkeästi kallein (60-150e/yö), kun taas Suomessa yöpyy parilla kympillä. Turkissa hintataso on jossakin Suomen ja Kroatian välissä.

Pisteet
Kroatia 4 (halvempi hinta, niin olisi 5)
Suomi 3
Turkki 3

AKTIVITEETIT

Tämä menee taas selkeästi Turkille! Ja ero on selkeä. Turkissa osasta marinoita lähtee järjestettyjä "excursioita" mielenkiintoisiin paikkoihin. Me kävimme mm. katselemassa merikilppareita ja tutustumassa paikalliseen "Venetsiaan". Myös kattiajelua (pieniä katamaraaneja) olisi ollut tarjolla sekä vetovarjoilua, mönkkärisafaria yms. Ja vuorilta pääsi hyppäämään liitovarjolla tandem-hypyn. Päätin kokeilla yhtä. Pelottavinta ei tuossa ollut itse hyppy, vaan matka sinne vuorelle erittäin heikkokuntoista kapeaa tietä pitkin vanhalla romulla autolla.. hrrr.

Huomaa maisemat! Veneemme kuvassa vasemmalla, kiva ankkuripaikka, vai mitä?
Suomessa eikä Kroatiassa juurikaan varsinaisia aktiviteettä etsinnöistä huolimatta ole tullut vastaan.

Pisteet:
Turkki 4
Kroatia 1
Suomi 1

HINTATASO (marinamaksut, vuokraveneen hinta)

Missään ei erityisemmin halpaa ole. Halvinta kuitenkin on Turkissa, joten pisteet sille. Myös vene oli selkeästi Halvempi Turkissa kuin esim Kroatiassa. Turkissa pääsiäisenä 47 jalkainen siisti jahti 1200e/viikko, kun taas Syksyllä 44 jalkainen jahti Kroatiassa 2200e/viikko. Suomessa on kesällä vuokrahinnat samaa tasoa kuin Kroatiassa (ja muualla maailmassa).

Pisteet
Turkki 4
Kroatia 3
Suomi 2

ILMASTO (lämpötila & tuulet)

Turkissa on pisin purjehduskausi, joten siitä 4 pistettä. (Karibialle menisi 5) Suomen pari hassua kesäkuukautta on kyllä surullisen vähän, ja kun varianssia säänsuhteen kyllä piisaa. Turkkiin kannattaa mennä joko pääsiäisen korvilla tai sitten syksyllä. Pääsiäisenä sesonki ei ollut vielä alkanut, ja tilaa oli kaikkialla hyvin. Lämpötila oli kuitenkin jo parempaa Suomen kesää, eli 25 korvilla. Vesi ei vielä tosin lämmintä ole.

Veneilyä lämpöisessä Turkin keväässä
Kroatiassa taas parasta aikaa lienee syksy: Off-sesonki ja hinnat halvat, ja sää aurinkoista ja lämpötila parhaimmillaan 25-30 luokkaa. Tuulia mulla on ollut joka kerta ihan passelisti Välimerellä, joskin koneajoakin on tullut aina sellaiset 15-20h.

Pisteet 
Turkki 4
Kroatia 3
Suomi 1

HAASTEET (rantautumiset, karikot, sää)

Loppuun vielä pieni kohta, haasteet. En tätä sen kummemmin ala pisteyttämään, koska en tiedä onko haastavuus hyvä, vai huono. Jokatapauksessa se on seleästi korkein Suomessa! Meillä on kiviä ja kareja ja tästä syystä merikorttia pitää lukea ja seurata koko ajan. Myös tuulet osaa olla aika yllättäviä, joskin myös Kroatiassa on muutama "kiva" tuuli-ilmiö, joka saattaa yllättää ikävästi..

Turkissa ja Kroatiassa homman nimi on kivien ja karien suhteen about tälläinen: Älä törmää rantaan! Syvä alkaa heti rannasta, eikä kiviä ja kareja käytännössä ole missään. Sen suhteen purjehdus välimerellä on helppoa.

Ei pisteytystä.

YHTEENVETO

Pisteet
Turkki 30 pst
Kroatia 29 pst
Suomi 17 pst

Ilman painotuksia, voittajaksi selviytyi näköjään Turkki. Varsinkin jos aktiviteetit, lämmin sää ja kivat maisemat kiinnostavat, Turkki on hyvä vaihtis. Oma suosikkini tosin on Kroatia, koska arvostan hyviä marinoita, hienoja nähtävyyksiä, sopivia poukamia ja lämmintä säätä.

Pieni kylä Kroatiassa


3 kommenttia:

  1. Kiitos Junnu, tätä oli hauska lukea!
    Tosin niin kuin sanoitkin, tämä on oma subjektiivinen kokemuksesi ja meidän mielestä purjehduskausi Suomessa on noin 7 kuukauden mittainen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla kriteereillä esim Turkin kausi on 12 kuukautta, eli pidempi kaikilla mittareilla =) Itse tässä tekstissä "kaudella" tarkoitin kuukausia, jolloin lämpötila päivällä on keskimäärin yli 20 astetta. Meidänkin Wilma nousi vasta viime viikolla, mutta ei se enää niiiin mukavaa tuo seilailu ole kylmillä keleillä, vaikka asenne ja varustatutumiskysymyshän se vain on. Ja mukava että tykkäsit tekstistä, koska aihehan oli Sinun ideasi =)

      Poista
    2. Ai unohdinkin jo, että oli mun idea... Ilmankos kiinnosti aivan erityisesti ;D Kiitoksia vaan toivepostauksen toteutuksesta!

      Poista