keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Päivityksiä systeemiin

Blogi on nyt.. (tässä välissä tarkistus) vajaa nelisin vuotta vanha. Helmikuussa 2011 aloitin tämän projektin, ja välittömästi myös sen seurailun blogin muodossa. Ensimmäinen postaukseni oli The alku.

Pointti? Noh, ei nyt sen syvällisempää, kuin että ajattelin vähän uudistaa tuota laskentasysteemiä vastaamaan paremmin todellisuutta. Nythän seuraan vain arvopaperisijoituksiani. Tässä ei ole mukana suurinta sijoitustani, asuntoa. Ja kyllä, kyseessä on sijoitusasunto, jota pidän vuokralla. Seurannassa ei myöskään ole velkaa, jolla asunto on hankittu. (Postaus asunnon hankkimisesta)

Tavoitteeni on elänyt omaa elämäänsä tässä blogin vanhetessa, ja nykyään se osapuilleen blogin ajatuksenkin kaltainen: Oma vene ja varaa asua siellä, ilman oravan pyörää - Ja mielellään lämpöisessä.

Monet esimerkiksi tekevät niin, että asustelevat veneessä Kanarian lämmössä sen (alle) 6 kuukautta, jonka Espanjan laki antaa ilman veroseuraamuksia siellä asustella, jonka jälkeen tulevat kesäksi Suomeen. Kanarialla sää on passeli ympäri vuoden ja eläminen on  halvempaa kuin Suomessa.

Erittäin validi vaihtoehto tuollainen järjestely. +hymiö.

Tähän tilanteeseen pääseminen vaatii siis X-summan rahaa, johon koitan päästä. Summaan pitää laskea kaikki, sijoitukset ja asunto (jos ei sielä itse asu) ja tietty vähentää velat. Ja nyt vuoden vaihteen jälkeen ajattelinkin, että voisin ottaa laskelmiin mukaan nämä mainutut muuttujat: Koko varallisuus. Taulukoihin lukuja sijoittelemalla pystyn sitten näkemään, miten aito varallisuuteni kehittyy ja miten velka-asteeni pienenee, nykyisten sijoitusteni seuraamista (entiseen tapaan) tietenkään unohtamatta.

Ts. päivitän seurantaani asuntoni arvon (luonnollisesti vain arvio) sekä asuntolainan. Tästä seurannee se, että varallisuuteni arvo todennäköisesti nousee hieman nopeammin, koska myös kuukausittaiset lainan lyhennykset lisäävät sitä hieman. Ja tästä taas seuraa se, että se motivoi parempiin säästämissuorituksiin, kun tulokset ovat "positiivisempia".

Lähtötilanne on öpaut seuraava:

  • arvopaperit 20 k
  • asunto 170 k
  • velka 150 k
  • varallisuus: 40 k
  • velka-aste 73 %
Myös sijoutusten allokaatio heitti kärrynpyörää tämän muutoksen johdosta: 
  • Osakkeet ja indeksit 12 % 
  • Kiinteistöt 88 %


DI-opintojen seuraaminen

Se minkä tämä blogi on minulle todistustanut on se, että kun on selkeästi mielessä tavoitteet ja kun niitä tavoitteita seuraa, saa aikaan konkreettisia tuloksia. Senpä takia pistän myös noista DI-opinnoistani tämän blogin yhteyteen itselleni pienen seurantasivun, josta näen opintojeni kulun, ja miten maalini lähestyy. Kyllähän nuo opinnot liittyvät kuitenkin omaan talousosaamiseeni sekä toivottavasti myös tulevaisuudessa palkkaani.

Voisin laittaa sinne kurssit ja perään arvosanan (ja loppuun keskiarvon), kun kurssi on tehty. Ja tietysti suorotettujen opintopisteiden seuranta. Nyt se taitaa olla 10/120:stä.

DI-projektin alasivu.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti