torstai 21. joulukuuta 2017

Esteettisen kaunis kuvaaja

Kauniit värit, symmetrinen rytmi, säännöllisyys.. Siinä on kauniin kuvaajan ainekset, ottamatta kantaa tietenkään itse sisältöön. Joskin sekin on sinänsä kaunista. Aloitin sijoittamisen vuonna 2011, jolloin osakemääomani oli n. 3000 €. Sen jälkeen olen pyrkinyt laittamaan kuukausittain pienen suman (tai no, 500€/kk -tavoite ei nyt kovin pieni ole) kasvamaan korkoa korolle osakemarkkinoille. Kuvaajasta on vuoden 2014 alusta napattu yksi 5 000 € siivu, jolla hankin purjeveneestä 1/3.

Trendi on ollut mukavan kasvava, joskin viime vuosina säästösummat ovat olleet käytännön syistä minimissään. Kahden viimevuoden 'pääoman lisäyksen' on käytännössä aiheuttanut sijoitusasuntoni lainan lyhennykset sekä siitä saamani myyntivoitto viime kesänä.

Mielenkiintoista on, että kun vuonna 2011 kun aloitin sijoittamisen, kurssit laskivat ihan huolella, indkesini näyttäen n. -40%. Sen jälkeen joka vuosi sijoitukseni ovat nostaneet arvoaan.

Tämän seitsemän vuoden aikana olen laittanut kuukaudessa keskimäärin 330 € (3951 € / vuosi) sijoituksiin. Salkun vuosikasvuvauhti on ollut keskimäärin 5 300 € (442 € / kk).  Toisin ilmaistuna jokaista säästöön laittamaani 100 euroa kohden sijoitukseni arvo on kasvanut 35 €. (+35%!)

Tässä on tietoinen hämy: Tässä peilataan tuottoa kuukausittaiseen lisäyssummaan, kun sitä pitäisi verrata kokonaispääomaan. Näin ilmaistuna tuottoprosentti näyttää aika kovalta, joskaan se ei kerro mitään pääoman tuottoasteesta.

Mukavaa joulun odottelua kaikille!

-J-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti