torstai 7. joulukuuta 2017

Menojen seuranta

Ajattelin pitkästä aikaa alkaa seuraamaan taas menojani. Kulutustottumukseni on viime vuosien aikana ollut todella leväperäistä. En ole seurannut mihin rahaa menee, ja olen ostellut yleensä usein sen mitä olen halunnut ilman sen suurempia pohdintoja - ja siten väkisinkin tullut ostettua turhaakin tavaraa.

Koska vaihdoin pankkini juuri Nordeaan (OP:sta), niin heillä ei ole tarjota aplikaatiota, jolla seurata automaattisesti kulutusta. Googlailin, jonka jälkeen tein emppiirisiä kokeita. Päädyin seuraavaan taloudenseuranta-aplikaatioon:

Money manager

Linkki appiin Google Playssä

Vielä en ole vielä saanut fiksua vertailukelpoista dataa, kun appi on ollut käytössä vasta marraskuun.

Uskon, että jo pelkkä kulujen seuraaminen johtaa siihen, että kulutukseni pienenee automaattisesti. Mutta kuvaajien näkeminen omilla silmillä myös auttanee siihen, että kulut jatkavat myös laskuaan.

Appi itsessään on näppärä ja siinä saa hyvin kategoroitua tilit ja menot yms, ja kuvaajat on havainnollistavia. Ainut vaan, että tosiaan jokaisen menon nappaaminen appiin vaatii vähän tavan totuttelua, ja välillä väkisinkin jää joitain tilitapahtumia kirjaamatta. Kuun lopuksi, jos(kun) on eroavaisuuksia tilillä ja apissa, kirjaan tämän "hävikiksi" :)

Sen lisäksi, että menot pienenevät seurannan myötä, näen myös konkreettisemmin, mihin massini hupenevat. Olen kategorioinut joitain menoluokkia, joista sitten näen mikä rahaani eniten syö. Näitä ovat mm.


  • Yhteiset menot / S-kortti 
  • Investoinnit / asuminen
  • Harrastukset
  • Vaatteet 
  • Hävikki
  • Työpaikkaruokailu
  • Humputtelu
  • Matkustelu
  • Laina
  • yms..

Meillä on käytössä tosiaan yhteinen tili, johon siirrämme kuukausittain x summan rahaa. Sieltä voimme sitten maksella esim. kaupassa ostokset. Molemmilla kortit samaan tiliin. Investoinnit taas pitää sisällään isompia hankintoja, kuten pesukoneet ja soffat yms ei-jatkuvaa menoa. Harrastuksiin kuuluu salibandy, RC-ostokset ja musisointijutut yms.

Humputtelu pitää sisällään illanvietot yms. Hävikki taas on inhimillinen tekijä, joka aiheutuu siitä, että en millään vielä muista merkitä appiin kaikkia menojani, ja kun kun tarkistan saldot tililtä ja applikaatiosta, niissä on cap, jota kutsun hävikiksi. Kohtia on vielä suht. paljon, mutta niiden osuus on aika pieni, en ala niitä tähän nyt listaamaan..

JOS tahdon vetää minimikululuilla, periaatteessa kuluja aiheuttaisi vain työpaikkaruokailu ja S-kortti. Ja laina. Muut sektorit ovat enemmän tai vähemmän "elämänlaatua".

Marraskuussa näihin em.  'pakollisuun' kohtiin meni ainoastaan 37 %, eli parannettavaa on reilusti. Toki, tässä on mukana jonkin verran isompia investoineja, että parannusta on tulossa reilusti. Mielenkiinnolla odotan, kuinka paljon pystyn tiukentaa tuosta 'turhuudesta'.

-j-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti