maanantai 18. joulukuuta 2017

Onko purjehdus kallista?

Olen törmännyt monta kertaa keskusteluissa siihen mielikuvaan, että purjehdus on kallista. Oletus perustuu siihen, että ensinnäkin purjeveneet ovat kalliita, ja kaikki siihen liittyvät hankinnat, ylläpito yms. ovat kalliita.

Olemme pitäneet tuosta meidän veneestä ja sen käytöstä suhteellisen tarkkaa kirjaa kuluista, jotan olen _aika hyvin_ kartalla siitä, mitä tälläinen purjehdusharrastus maksaa.

Tausta: Meidän vene on siis kolmen kaveruksen kimppavene, jota voi suhteellisen vapaasti käyttää. Veneen käyttöaste ei ole ollut kova, joten viikkoja ei ole ollut tarvetta jaella, vaan veneen on saanut käytännössä aina käyttöön kun on halunnut. Olen myös ollut siinä mielessä onnekas, että muiden osakkaiden perheet eivät ole lämmenneet ajatukselle lomapurjehduksista, joten ainoastaan oma talouteni on käyttänyt venettämme pidemmillä lomapurjehduksilla.

Numeroita

Vene: S/y Wilma (29 jalkainen Ohlson, vm. 79)
Hankintahinta: 15 000 €

Veneessä on seisomakorkeus, pieni keittiö, nukkumapaikat viidelle, olohuone/salonki, keulahytti, vesivessa, äänentoisto, painevesi yms. Vene on siis asuttava, ja sielä voi kivuttomasti viettää aikaa vaikka viikko tolkulla. Vene on erinomainen vaihtoehto kiinteälle kesämökille, ja maisemaa voi vaihtaa tarvittaessa vaikka joka päivä.. Tai vastaavasti kököttää jossain kivassa saaressa/satamassa vaikka koko kesä.


Kulut: (Otanta 5 vuotta, 2013 - 2017)


Ylläpidon muodostaa kolme kategoriaa: Kiinteät kulut, huolto sekä muut kulut/hankinnat. Kiinteät kulut muodostuvat pakollisista vuosikuluista, joita ovat venepaikka ja talvisäilytyspaikka, taajuusmaksu (VHF-radiolle), vakuutus sekä nosto ja lasku. Tämä on haukannut keskimäärin 870 € / vuosi.Huoltoon taas kuuluu kaikki purjeiden huollot, moottorin huolto suodattimineen, sammuttimien huollot, kaikki pensselit ja maalit, vahat yms. Näihin on kulunut keskimäärin 545 € / vuosi

Hankintoihin taas jää kaikki muut hankinnat ja pikkukulut. Näitä ovat mm. plotterin hankinta, uusi vhf-radio, kaasugrilli, uudet matot, köysiä, istuinalusia yms. Hankinnat olivat suurimmillaan ensimmäisenä vuotena, mutta keskimäärin sinne on kulunut rahaa keskimäärin 437 € / vuosi.

Viime vuosina ylläpitoon on mennyt rahaa reilut 1500 € / vuosi, mutta keskimäärin hankintoineen tämän viiden vuoden aikana Wilman ylläpitoon ja hankintoihin on mennyt 1853 € / vuosi.

Minun osuuteni tästä on siis kolmasosa: 618 € / vuosi.

Olemme myös pitäneet kirjaa veneen käytöstä. Olen pyrkinyt tekmään veneellä aina kahden viikon lomapurjehduksen, ja sitten jonkun verran päiväpurjehduksia. Jos olemme osakkaiden kanssa veneilemässä, näitä merkitään kuluihin pienennettynä.

Tämän viiden vuoden aikana olen viettänyt veneellä 86 vuorokautta. (mukana myös yksittäisiä päiviä). Tämä tarkoittaa sitä, että veneilyharrastuksen hinta on minun kohdaltani maksanut n. 36 € / veneellä vietetty vuorokausi.

Tiivistettyvä: Veneen hankintahinta minun osaltani oli 5 000 € ja sen käyttö n. 600 € / vuosi.

Onko purjehdus kallista? Kaikki on suhteellista, mutta kyllä tämä minun mielestä on joka pennin arvoista. Vai miltä maistuisi kesäloma tällaisissa maisemissa:


S/y Wilma (Ohlson 29 vm. 1979)


Auringon laskut ovat kauniita merellä

Rauhalliset saaret ovat purjehduksessa isossa roolissa

S/y Wilma

Grillaus toimii myös merellä

Purjeveneellä tulee käytyä myös paikoissa, joissa ei normaalisti tulisi kyllä käytyä.. Tai päästyä. 

Purjehdus spinaakkerilla on oma taiteenlajinsa


Veneympäristö lisää ruokaan makukerrointa

Hanko on vakiopaikkamme matkalla Helsingistä saaristomerelle

Voit valita kohteeksi rauhallisen saaren...
..tai sataman, jossa on elämää ja paljon muitakin veneilijöitä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti