tiistai 22. maaliskuuta 2011

100 000 e - Mitä sillä saa?

Kyllähän sillä saa vaikkasta ja mitä, varsinkin kunnon/riittävän purjeveneen. Nettivene näyttää, että ko. hintakatolla saa tuliteriä ~32 jalkaisia, kuten Hanse 325:
Tai jos ei tarvitse tuliterä olla (eikä kyllä tarvitsekkaan), voi jalkoja pituuteen lisätä ja varustetasokin hieman kasvaa. Saksalaista linjakamaa edustaa mm. Bavarian veneetSillä saa siis kohtuu komean veneen. Laskelmien ja suunnitelman mukaan vastaava botski olisi siis laiturissa reilun 10v päästä. Siinä vaiheessa ikää on plakkarissa 40+. Tuo ikä tarkoittaa sitä, että töitä on painettava vielä, että riittää raha elämiseen, kämpän lyhennyksiin (jota vielä tällöin ainakin 10v+ jäljellä). Oravanpyörä ei siis todellakaan päästäisi irti, ja veneestäkin olisi iloa suhteellisen vähän vuodessa, aina hamaan eläkkeeseen saakka.

Voisiko tästä oravanpyörää päästä karkuun jo ennen 63 (tai todennäköisesti enemmän!) ikää? Ja vieläpä sopivalla varallisuustasolla.

Vastaus: Mahdollisesti. Tämä tosin vaatii sen, että kun salkun arvo nousee 100 000:een, sitä ei realisoida ja sijoiteta veneeseen. Vaan säästämistä jatketaan. Tämä taas tarkoittaa sitä, että kokemusta ja purjehduksia kerätään vuokraveneillä ja/tai tuttujen purjeveneillä, Suomessa ja ulkomailla.

No, mikä olisi sitten riittävä summa irtautumaan oravanpyörästä? Summa, joka riittäisi veneeseen sekä elämiseen oloneuvoksena? Elämästä nauttimiseen ilman ahdistavia aamuherätyksiä?

Netistä löytyy paljon laskelmia tälläisestä 'taloudellisesta riippumattomuudesta', ja näistä sellainen keskiarvo voisi olla sellaiset 300 000 e. Ja kun tähän lisätään sellainen keskiketterä purjevene (100 k), niin summa on sellaiset 400 000 e. (mummoina 2,4 miltsiä)

Laskelmia:

Tutun ja turvallisen säästötavoitteen (300 e/kk, ja myöhemmin 500 e/kk) mukaan, tuon tarvittavan summan kasaamiseen kuluu pitkä tovi: n. 24 vuotta. Ikävuosissa se tarkoittaa sellaista vajaata 55v, joka ei kuitenkaan ole paljon. Eräs kollegani on pikkuhiljaa jäämässä eläkkeelle, ja hänellä ikää 55v. Hän on erittäin hyvässä kunnossa, ja varmasti hänelle kelpaisi lokoisat oltavat 'luksusveneellä' ympäri Suomen vesistöjä kierrellen ja talvet välimerellä lilluen.

Toisaalta, jos kokisi että 200 000e riittäisi jo mukavasti elelyyn, voisi oloneuvoksena aloittaa jo vuosia aiemmin. Katsotaan mitä tuleman pitää. Kuitenkin sen verran suurista numeroista puhe, että tässä nyt mitään en ole lyömässä ns. lukkoon. Ja aina voi tosin tulla eteen odottamattomia kuluja ja menoja. Toivotaan, että mitään suurta ei vastaan putkahda.

Ja mikä parasta: Toistaiseksi näyttää siltä, että ko. säästötavoitteen saavuttaminen ei varsinaisesti ole pakottanut luopumaan mistään:
  • Lennokkivarastot pullistelee koneita. (Ehkä sinne yksi vielä mahtuu)
  • Musiikkiraudat on kunnossa ja studio on laadukas.
  • Elokuvateatteri Pleikkoineen ja peleineen on latingissa
  • Ulkona käydään syömässä usein ja taphtumia kolutaan
  • Yms.

Ainoastaan turhan työmatka-autoilun ja turhat heräteostokset ovat jääneet väliin. Kirjoitan myöhemmin Balancionista, helmikuun alusta käyttöönottamastani taloudenhallinta/-seuranta sovelluksesta.

 Mutta näillä mennään ja tästä jatketaan =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti